fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zoran i Radenko Ilić: Nije vidio optužene

Zoran i Radenko Ilić. Foto: Sud BiH

Jovan Ristić je posvjedočio da je živio u Rogatici, u Zaganovićima, i da je radio u TPR-u do aprila 1992. godine, nakon čega su radnici poslani kući. Od tada je bio kod kuće, naveo je te dodao da su držali straže zbog napete atmosfere.

Odgovarajući na pitanja Nade Mandić, braniteljice Zorana Ilića, Ristić se prisjetio da se 19. juna 1992. predavalo oružje, kada je bio prisutan Dragan Ilić, Zoranov i Radenkov brat. Potvrdio je da su Dragan i Zoran ličili.

Negirao je da je s njim radio Zoran te dodao da je radio Željko Ilić. Svjedok je 1992. godine Zorana Ilića viđao u pekari.

U unakrsnom ispitivanju, Ristić je izjavio da 19. juna 1992. nije išao u pekaru, nego da je bio u Zlatnom dolu. Potvrdio je da su imali oružje, ali da to još uvijek nije bila nikakva vojska.

Na upit Odbrane Radenka Ilića, svjedok je odgovorio da 19. juna optuženog nije nigdje vidio.

Zoran i Radenko Ilić optuženi su da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Braniteljica Mandić je pročitala izjavu preminule svjedokinje Sevide Šabanić u kojoj je izjavila da im je rečeno da idu u Donje Polje, kojom prilikom su putem sreli više komšija Srba.

Tada su smješteni u kuću, kada je Slavko Lubarda, koji je bio u vojnoj uniformi, došao ispred podruma i kazao da će ih sve pobiti. Tom prilikom se obraćala Miroslavu Ikoniću, ali joj on nije smio pomoći. Potom je naređeno muškarcima da izađu iz podruma i uđu u kamion, a nakon što je spuštena cerada, kamion je otišao.

Odbrana Zorana Ilića je pročitala i izjavu Vezire Hurle u kojoj je rekla da je do 19. juna živjela u Donjem Rudom, da je smještena u neku kuću u podrum s mužem, kćerkom i jetrvom. U kući je bilo 40 do 50 ljudi. Nakon boravka u toj kući, muškarcima je naređeno da izađu, poslije čega je odvedeno njih 17 do 18, među kojima je bio i njen muž Avdo Hurla.

Nastavak suđenja je 9. oktobra.


Post Views: 3

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ženska osoba E. H. (29) iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. – Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 sati, PS Lukavac je obaviještena od...

Vijesti

Golema tuga nadvila se danas nad Gračanicom gdje je na Centralnom mezarju ukopana Elvira Huskanović, porodilja koja je preminula 22. maja u večernjim satima...

Biznis

Danas je, postavljanjem kamena temeljca, Lidl Bosna i Hercegovina svečano započeo izgradnju svog prvog logističko-distributivnog centra. Centar se nalazi u  Lepenici, općina Kiseljak i...

Sport

Kajakaški klub “Buk“ Goražde ponovo je dobio  organizaciju Otvorenog državnog prvenstva BiH u slalomu na divljim vodama, početkom augusta ove godine. Također,  od 31....