Povežite se sa nama

Magazin

Znate li što najviše troši bateriju vašeg smartfona… Imamo odgovore

Objavljeno

-

Većina komponenti vašeg pametnog telefona troše električnu energiju na ovaj ili onaj način. Ipak, neke od njih su veći, a druge su manji prijestupnici.

Koji su najveći potrošači baterije u pametnim telefonima.

Zaslon

Zaslon troši više električne energije nego bilo koja druga komponenta vašeg pametnog telefona. Općenito gledano, zaslon može utjecati na trajanje baterije na četiri načina.

Prvo, što je zaslon veći, to će trebati više električne energije. Drugo, što je veća razlučivost zaslona, to će biti zahtjevniji prema procesoru, a za to će trebati više struje.

Treće, što je svjetlina zaslona veća, to je opterećenje baterije veće. I četvrto, što je frekvencija osvježavanja veća, to je opterećenje procesora veće, pa vrijedi slično kao i kod razlučivosti.

Bežična povezanost

Signal za telefonsku vezu, mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS… Vaš pametni telefon gotovo sigurno praktično stalno koristi barem jednu bežičnu vezu, ako ne i nekoliko njih odjednom.

Svaka od njih predstavlja značajno opterećenje za bateriju pa ih trebate isključivati kad ih ne koristite. To se naročito odnosi na Bluetooth i GPS.

Također, slabi signal za bilo koju od njih povećava potrošnju baterije jer vaš uređaj stalno pokušava provjeriti postoji li bolja veza.

Procesor i prateći hardver

Noviji procesori i čipseti u pravilu su manji, brži i energetski učinkovitiji od prethodnika, a i manje se zagrijavaju. Treba redovno nadograđivati softver za tu vrstu hardvera kako bi se upogonila bolje optimizirana rješenja i smanjilo opterećenje baterije.

Kamere

Kamere cijede bateriju smartfona na više načina, ali najveći dio otpada na korištenje procesora i zaslona. Kod novijih modela djelomični krivac je i ugrađena naknadna obrada fotografija koja dodatno troši resurse procesora.

Video je također prilično intenzivan potrošač, naročito ako je u razlučivosti 4K. Stoga zatvarajte kameru dok ju ne koristite, kao i aplikacije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na nju, poput primjerice Snapchata.

Ostali hardver

Druge komponente ne mogu se mjeriti sa zaslonom i procesorom po potrošnji energije, ali to ne znači kako nemaju utjecaja.

Primjerice, motor koji proizvodi vibracije vašeg smartfona također treba struju. Možda ne troši puno za jednu vibraciju, ali ako vam stiže na stotine obavijesti dnevno to se skupi.

Slično vrijedi za zvučnike. Kad god gledate video, slušate glazbu, ostavite uključene zvukove za obavijesti ili telefonirate vaša baterija radi prekovremeno.

Temperatura i starost baterije

Baterije najbolje rade kad su nove i pri sobnoj temperaturi. Što su starije, to će kraće trajati i češće će ih trebati puniti. Što se temperature tiče, baterijama pada kapacitet pri nižim temperaturama, dok ih previsoke mogu trajno oštetiti.

Koliko god pažljivi bili, računajte kako ćete izgubiti oko petinu kapaciteta baterije nakon približno tisuću punjenja.

Aktivne aplikacije

Aplikacije koje koriste GPS, kameru, prijenos velikih količina podataka i stalno uključen zaslon među najvećim su potrošačima baterije. Već spomenuti Snapchat, recimo, istovremeno koristi GPS, kameru i promet podataka.

U društvu žderača baterije su igre za mobitele općenito, zato što opterećuju procesor i grafički čip, umjetnu inteligenciju, zaslon i zvučnik…

Recimo, Pokemon Go je bila prva igra koja je mogla koristiti GPS, Bluetooth, kameru, zaslon i podatkovni promet odjednom. Nakon što se pojavila prodaja vanjskih baterija zabilježila je značajan porast.

Pasivne aplikacije

Aplikacije koje se vrte čak i kad je zaslon isključen zaseban su problem. Među njima su aplikacije za glazbu i podcaste, vremensku prognozu, fitness…

Operativni sistem i rad u pozadini

Kao i procesori, novija izdanja operativnih sistema u pravilu su štedljivija ili barem bolje optimizirana kad je potrošnja energije u pitanju. Također ih treba redovno nadograđivati kako bi se iskoristila nova softverska rješenja.

Što se pozadinskih procesa tiče, oni opterećuju bateriju na dva načina: tako što aktiviraju uređaj svaki put kad nešto zatrebaju i korištenjem podatkovnog prometa. Svaki od njih zasebno ne troši puno energije, ali ako ih je puno aktivno odjednom to će se početi osjećati na brzini rada smartfona.

Srećom, novija izdanja operativnog sistema Android prilično se dobro nose s upravljanjem tim procesima zahvaljujući načinima rada kao što su Doze i Adaptive Battery.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Sedmični horoskop: DA, radite im to

Objavljeno

-

Od

Prije pregleda kompletnog ovosedmičnog horoskopa donosimo još malo detalja i savjeta za Djevice.

DA, radite im to

… brinite o svom izgledu. Djevice su veliki perfekcionisti, više će vas voljeti ukoliko ste “savršeni”…

… imajte strpljenja i razumijevanja za nasušnu potrebu svake Djevice da bude detaljist, i to u svemu…

… budite dobar prijatelj i partner, kako na intelektualnom, tako na emotivnom i erotskom nivou …

… pokažite koliko ste impresionirani željom svoje Djevice da stalno uljepšava vašu mikro okolinu…

… preuzmite inicijativu, pokažite svoju inteligenciju, uzmite stvari u svoje ruke, ali ne činite to prenapadno…

NE, ne radite im to

… nemojte zadirkivati i kritizirati Djevicu, jer ne zna primiti kritiku, čak ni onu najdobronamjerniju i najrealniju…

… nemojte ismijavati njihov perfekcionizam, to im je urođeno, pa je mnogo bolje da to prihvatite…

… ne obraćajte pažnju kada Djevica kritizira vaše ponašanje, pa će brže shvatiti da niko, pa ni ona, nije “savršen”…

… nemojte biti nemarni kod kuće, jer Djevice vole red…

… nikada pred Djevicom ne koristite proste riječi i ne pričajte proste viceve, jer mrze vulgarnost i nekulturne osobe…

OVAN

21.III – 20.IV

Ljubav: Kao malo kada, analizirate situacije kroz koje ste prolazili u ljubavi?! Na posebnu toplinu i nježnost voljene osobe možete računati tokom vikenda, nekog lijepog izleta.

Posao: Nezainteresirani ste, imate potrebu da se, na neko vrijeme, odvojite od zahtjevnijih obaveza. Želite raditi samo koliko je neophodno da budete u toku. Ipak, zadovoljni ste.

Zdravlje: Šetajte, ujutro i predvečer!

BIK

21.IV – 22.V

Ljubav: Susret, razgovor ili neobična situacija doprinijet će da brzo donesete važnu odluku. Sazrelo je vrijeme za “veliko pospremanje” emocija, za sreću i stabilnost u ljubavnom životu.

Posao: Sve je širi krug poslovnih poznanstava. I to pomaže da lakše ostvarite ambicije, uđete u novi posao ili se oslobodite svega što predstavlja teret. Ipak, oprez s finansijama.

Zdravlje: Godi vam rana jesen.

BLIZANCI

23.V – 22.VI

Ljubav: Netipično, ali kao da vam se u dušu uvukao oprez. Ne znate šta da mislite, još manje šta da uradite da budete još sretniji. Najvažnije je da se vi i partner još mnogo volite.

Posao: Odnosi s osobom od autoriteta ili kolegama nisu baš sjajni. Trebate postići kompromis ili se do skore, sjajne prilike, primirite. Generalno gledajući, to je sada najbolje rješenje.

Zdravlje: Dobro bi vam došlo opuštanje.

RAK

23.VI – 22.VII

Ljubav: Najzad dobijate odgovor na pitanje koje dugo izaziva vašu znatiželju. Razgovor, odmor, vikend, zbližit će vas s osobom koju volite. Sedmica je obećavajuća i ako ste sami.

Posao: Suvišno je da se opterećujete suzdržanim odnosom između vas i kolega. U suštini, sve je dobro. Poznanstva su korisna za samopouzdanje i poboljšanje materijalne situacije.

Zdravlje: Sjajno se osjećate, zadovoljni ste.

LAV

23.VII – 22.VIII

Ljubav: Intenzivira se sretna faza u vašem životu, što se odražava i na ljubav. Odnos s osobom koju volite izvor je zadovoljstva. Ovo je izvrstan period i za zasnivanje porodice.

Posao: Cijela sedmica je dobra za timski dio posla. Osjećate se snažno, poletno, što doprinosi izvrsnom raspoloženju. Sve ukazuje na relacije koje imaju velikog značaja za budućnost…

Zdravlje: Imate gotovo nepresušnu energiju.

DJEVICA

23.VIII – 22.IX

Ljubav: Značajna sedmica za ljubav! Ako ste slobodni, želite da promijenite status, a ako ste imali problema s voljenom osobom, vrijeme je da se sve preokrene u vašu korist.

Posao: Postoji niz povoljnosti da ostvarite, bar dio, poslovnih želja. Moguće je da dobijete prvi, novi ili bolje plaćen posao. Ako je novac predstavljao najveći problem, dolaze bolja vremena.

Zdravlje: Sve bolje se osjećate.

VAGA

23.IX – 22.X

Ljubav: Osmjehuje vam se istinska sreća. Veza je sve kvalitetnija, puni ste ljubavnog zanosa, sretni ste i zadovoljni.  Ako ste sami, u susret vam dolazi nova, velika ljubav.

Posao: “Na redu” je poslovna i finansijska ekspanzija, uspjeh i dobitak. U skladu s tim, želite razviti drugačiju strategiju, unaprijediti poslovanje i svoj status podići na novi, viši nivo.

Zdravlje: Što više boravite u prirodi.

ŠKORPIJA

23.X – 22.XI

Ljubav: Dolazi period pun malih pogodnosti i harmonije u vašem sentimentalnom životu. Sve su bolje relacije s osobom koju volite. Posebno je lijep, ugodan i ljubavlju ispunjen vikend.

Posao: I na poslovnom planu možete biti zadovoljni. Slijede dobri potezi, uspješno putovanje ili ugovor. Sve to obećava više nego solidnu zaradu. Dobra je i umjerenija varijanta.

Zdravlje: Sasvim dobro se osjećate.

STRIJELAC

23.XI – 22.XII

Ljubav: Imate uspjeha u ljubavi, bez obzira u kakvom ste statusu. Veza blista novim sjajem. Za sve što želite, bilo vezu ili avanturu, šanse su na vašoj strani. U svakom slučaju, sretni ste.

Posao: Očekuju vas važne promjene i ozbiljan rad. Ipak, možete računati na ostvarenje plana, naročito veću zaradu, napredovanje ili promjenu posla. Naravno, možete i riskirati ponešto.

Zdravlje: Nađite vremena za odmor i rekreaciju.

JARAC

23.XII – 21.I

Ljubav: Nije baš vaša svakodnevica, ali romantičnog ste raspoloženja. Može vam se desiti i neočekivana, ali lijepa veza. Posebno ste razvojem događaja obradovani ako ste dugo sami.

Posao: Možete očekivati važne promjene. Moguće je putovanje, u sklopu kojeg je i kontakt s osobom koja će vam ponuditi dobar, unosan posao. Time ćete biti naprosto oduševljeni.

Zdravlje: Obogatite ishranu voćem i povrćem.

VODOLIJA

22.I – 19.II

Ljubav: Strasti i emocije se rasplamsavaju. Partner je sve zahtjevniji, a to traži određena odricanja.  Ne sumnjajte u ljubav i dobre namjere osobe koju volite ili u koju ste zaljubljeni.

Posao: Neopterećeno i s mnogo volje planirate posao. I u slučaju da su neophodna određena ulaganja, ne samo znanje i stručnost, već i novac, važno je da je sve prilično lako ostvarivo.

Zdravlje: Sretni ste i zadovoljni.

RIBE

20.II – 20.III

Ljubav: Toliko ste zaljubljeni da ste spremni na popuštanje voljenoj osobi.  Odlučni ste u namjeri da maksimalno doprinesete zajedničkoj sreći. Ako ste slobodni, dolazi nova ljubav.

Posao: Niste pretjerano raspoloženi za rad. Još manje vam se dopadaju ideje koje vam pokušavaju nametnuti drugi. Želite raditi, što je više moguće samostalno, bez ovisnosti o bilo kome.

Zdravlje: Uživate u svim životnim aspektima.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

U samo nekoliko koraka: Ukusna tortilja sa špinatom i feta sirom

Objavljeno

-

Od

Sastojci:

1 integralna tortilja

12 listova špinata

40 g feta sira

1 kašičica maslinovog ulja

1 do 2 čehna bijelog luka

so i biber

Priprema:

U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pržite dok ne porumeni. U to dodajte fetu. Izvadite bijeli luk i fetu iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte listove špinata i kuhajte dok špinat ne uvene uz miješanje jednom ili dva puta po potrebi. Dodajte začine. Tortilju ugrijte na tavi s obje strane. Napunite tortilju i čvrsto je zarolajte.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije