fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Zloglasni zatvor godišnje posjeti 1,5 milijuna turista: Iz Alcatraze su mogle pobjeći samo ptice

Smješten u centru zaljeva San Francisco u Kaliforniji, ostrvo Alcatraz poznato je diljem svijeta po tome što je između 1934. i 1963. godine bio savezni zatvor maksimalne sigurnosti, javlja Anadolija.

Od 1972. godine je nacionalni park i otvorene su zaturičke posjete.

Procjenjuje se da milijun i po ljudi svake godine prođe kroz njegove zidine.

Španjolski pomorski časnik Juan Manuel de Ayala otkrio je Alcatraz 1775. godine. Otok okružen hladnom vodom i jakim strujama bio je idealno mjesto za strogi zatvor, što je mnogo godina kasnije i postao. Nekadašnji zatvor, inspiracija mnogim filmskim redateljima, danas je muzej koji posjećuje velik broj turista.

Alcatraz je bio na glasu kao mjesto iz kojeg samo ptice mogu pobjeći. To je ponudilo tadašnje vlasti da na tom mjestu 1898. godine izgradi veliki vojni zatvor.

Otvoren je tada i sve do 1934. godine bio je vojni zatvor. Nakon 1934. pretvoren je u civilni zatvor i tada počinje njegova svjetska popularnost.

Turisti obilaze mjesta na poznatom Alcatrazu i kao “Hrid” gdje su se kolektivno zatvorenici s šalicom, ali i mjesta gdje su im se godinama dijelile narandžaste uniforme. Oko Alcatraze su jake struje i ledena voda. Pretpostavljalo se da se iz tih razloga nitko neće usuditi da pokuša pobjeći iz Alcatraze, odnosno ako pokuša neće preživjeti.

U ovoj kazni zatvora služili su mnogi “poznati” kriminalci kao što su Al Capone, “Doc” Barker, George Kelly, Robert Franklin Stroud poznati kao Alcatraz Birdman, Floyd Hamilton, vozačica Bonnie i Clydea, i Alvin Karpis.

U čuvenom zatvoru, gdje među zatvorenicima nije bilo privilegija, osuđenike su zvali brojevima umjesto imenom.

U Alcatrazu je u tučama život izgubilo osam osoba, pet je počinilo samoubistvo, a od 34 zatvorenika koji su pokušali pobijediti, svi su uhvaćeni osim njih pet.

Prostor u Alcatrazu je maksimalno iskorišten. U ovom slučaju, prostor Alcatraze izgrađen je 500 ćelija, kao i još dodatnih 45 ćelija za izgrađeno je 15 samica.

Ćelija je široka 1,52 metra, dugačka 2,74 i visoka 2,13 metra. Sve je od betona, a iz česme je tekla samo hladna voda. Među pet zatvorenika Alcatraze za koje se do danas ništa ne zna, vode se kao nestale ili kao osobe koje su se ugušile u vodama oko Alcatraze, nalaze se i braća John William Anglin i Clarence Anglin.

Oni su sa zatvorskim kolegom Frankom Lemorrisom 1962. godine uspjeli pobjeći iz zatvora i doći do mora. Nije poznato da li su vodu splivali i da li su vodu preživjeli, ali se u Alcatraz više nisu vratili.

Kroz Alcatraz, koji je zatvoren 1963. godine, prošlo je 1.578 zatvorenika.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...