fbpx
Vijesti

“Zločin ateizma”: Kako je naziv jedne tribine uvrijedio manjinsku grupu

Dok organizatori i predavač smatraju da su koristili prostor slobode govora, stručnjaci napominju da sloboda izražavanja ima ograničenje i ne smije preći u govor mržnje.

“Ateizam je razgranat idejni fenomen da je besmisleno o tome govoriti da takva ideja može biti zločinačka, isto tako kada govorimo o religijskim svjetonazorima, uvijek je riječ o pojedincima koji se zaklanjaju iza određene ideje”, kaže Mujkić.

Vilić kaže da se zalaže za slobodu govora, ali ima problem s nazivom tribine, “koji vrlo jasno u svojoj formulaciji implicira da je sam ateizam zločin, iz čega proizilazi da su ateisti zločinci”.

“Mjesto nije u javnoj ustanovi takvim tribinama i događajima koji se tako nazivaju”, smatra on.

Mujkić objašnjava da se moderne demokratske zemlje temelje na sekularizmu, koji podrazumijeva slobodu iznošenja mišljenja u javnom prostoru, ali da postoje pravila i načini za iznošenje argumenata.

Za njega, naziv tribine narušava ova pravila jer stigmatizira jednu društvenu grupu i ima elemente govora mržnje.

“Sloboda govora postoji da zaštiti ugnjetene. Ne vjerujem da su gospodin Gološ i njegovi istomišljenici ugnjeteni, marginalizirani. Dapače, odziv i pristup javnim institucijama govore suprotno”, kaže Mujkić i dodaje kako sloboda govora nije osmišljena da posluži dominantnom svjetonazoru “da kroz upotrebu javnog prostora i medija svoju vladavinu potvrđuje, upravo za one čiji se glas ne čuje služi sloboda govora”.

“To me podsjeća na ove desničarske prvake na Zapadu, a žale se na ugrožensot pozicije. To je jedna zloupotreba slobode govora. Kada koristite slobodu govora, vi morate da slijedite obrasce javnog argumentiranja, što u ovom slučaju svakako nije”, kaže Mujkić.

Iz Opštine Vogošća su za BIRN BiH rekli kako ne “finansiraju Omladinsko udruženje ‘Tempo’ kao takvo, ali sufinansiraju neke njihove projekte s kojima su aplicirali na javne pozive”, navodeći da je riječ o projektima humanitarnog karaktera, o čemu su podaci javno objavljeni i svima dostupni.

U Opštini smatraju javnu ustanovu koja upravlja Kulturno-sportskim centrom Vogošća samostalnom da odlučuje o ustupanju prostora i nazivima tribina, te da nisu dobili primjedbe o govoru mržnje tokom predavanja.

“Do sada se nismo bavili cenzurom, a uvjereni smo da će tako i ostati”, odgovorili su iz Opštine Vogošća.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci