fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Živinice: Potvrđena optužnica protiv direktora RMU Đurđevik i savjetnika gradonačelnika zbog uzimanja mita

Protiv bivšeg ministra u Vladi TK, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića i vršioca dužnosti direktora RMU Đurđevik Samira Suljića potvrđena je optužnica zbog nekoliko krivičnih djela.

Kako je navedeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, prema optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Živinicama, oni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Suljić produženo krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi.

“Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj utjecajni položaj koji je imao obavljajući spomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi, te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Također, u trećoj tački optužnice se spomenutima na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug.

“Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode”, dosali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima.

 

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Arjan Tase, bivši policijski načelnik u albanskom gradu Himare, osumnjičen je za ubistvo 7-godišnje djevojčice Jonade Avdie. Sumnjiči ga se da je djevojčicu ubio...

Vijesti

Na Trgu slobode u Novom Sadu održava se državna manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe, povodom 27. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije...

Biznis

U narednom periodu Tuzla bi mogla postati bogatija za kapitalnu investiciju kompanije iz Njemačke koja bi prema prvim najavama mogla da zaposli oko 2.500...

Magazin

Sigurno vam se dešavalo da na satu ugledate 22:22. Možda niste znali, ali ovo je moćna poruka svemira. Evo šta bi bilo dobro da...