fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Živinice: Potvrđena optužnica protiv direktora RMU Đurđevik i savjetnika gradonačelnika zbog uzimanja mita

Protiv bivšeg ministra u Vladi TK, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića i vršioca dužnosti direktora RMU Đurđevik Samira Suljića potvrđena je optužnica zbog nekoliko krivičnih djela.

Kako je navedeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, prema optužnici koju je potvrdio Općinski sud u Živinicama, oni su osumnjičeni zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Suljić produženo krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi.

“Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj utjecajni položaj koji je imao obavljajući spomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi, te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Također, u trećoj tački optužnice se spomenutima na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug.

“Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode”, dosali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima.

 

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Ispred Atik džamije u Janji jutros se začula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema riječima očevidaca muškarci iz kolone automobila koja se zaustavila na...

Biznis

Najniža plata u ovoj godini, kako je to utvrdila Vlada Federacije BiH, utvrđena je u iznosu od 543 KM.

BiH

Maša stranka, koja je sastavni dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, zaprijetila je izlaskom iz aktuelnog saziva vlade ukoliko predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) ne...

Magazin

Pjevačica Jelena Karleuša je prijavila supruga Duška Tošića za nasilje u porodici, potvrđeno je za Nova.rs. Prema saznanjima Nova.rs, Duško je svojoj zakonitoj supruzi...