Povežite se

Lifestyle

Zima se bliži, evo nekoliko savjeta kako da pripremite svoj automobil na vrijeme

Objavljeno

na

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove do 1. aprila 2022. godine.

Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
  • gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
  • gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Od ove godine vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezni.

Pripremite vozilo za zimu zbog pouzdanosti i sigurnosti

Zima je godišnje doba koje zbog niskih temperatura i čestih padavina nepovoljno utječe na vozila, posebno ako se intenzivnije upotrebljavaju. Zbog snijega i poledice se snaga teže prenosi na podlogu, a so nakupljena na cestama nanosi štetu podvozju i karoseriji. Niske temperature otežavaju normalan rad motora, troše energiju akumulatora i štete ostalim komponentama vozila. Zbog toga je od ključne važnosti potrebno pripremiti vozilo za zimu koja nas očekuje.

Koristite zimske gume

Važnost guma za vozilo je suvišno spominjeti jer se preko njih ostvaruje kontakt između ceste i vozila. Ta kontaktna površina je presudna za sigurnost i upravljanje vozila. Stoga je važno koristiti adekvatne gume za godišnje doba, jer ljetne gume na temperaturama ispod 7 stepeni gube elastičnost i postaju previše krute, zbog čga je koeficijent prijanjanja nići, put kočenja duži, a kontrola nad vozilom lošija. Tokom zimskog perioda treba koristiti zimske gume, ali je potrebno provjeriti njihovu starost, dubinu profila i pritisak zraka. Minimalni profil treba iznositi 4 mm, a pritisak veći za 0,15 bara. Pritisak koji preporučuje proizvođač se može provjeriti u knjižici vozila, unutrašnjoj strani vozačevih vrata ili unutrašnjoj strani poklopca rezervoara goriva. Optimalan pritisak omogućava pravilno prijanjanje na podlogu te sprečava oštećenje gume prilikom nalijetanja na oštećenja na cesti ili ivičnjake. Prenizak pritisak povećava potrošnju goriva, trošenje gume i negativno utječe na vozne i upravljačke karakteristike vozila.

Promijenite i provjerite tekućine

Prije zime je izuzetno važno kontrolisati i po potrebi promijeniti rashladnu tekućinu. Promjena rashladne tekućine je važna zbog očuvanja dugotrajnosti vozila, a ona vremenom gubi karakteristike ako se ne dopunjava ili ne zamijeni. Smrzavanje predstavlja rizik od uništavanja hladnjaka ili bloka motora.

Pored toga, potrebno je sipati odgovarajuću tekućinu za pralje vetrobranskog stakla. Ta tekućina treba imati svojstva protiv zamrzavanja kako se ne bi oštetio rezervoar tekućine ili električna pumpa. Preporučuje se provjera metlica brisača i zamjena po potrebi.

Motorno ulje

Ovisno o uputama proizvođača automobila, motorno ulje se mijenja nakon pređenih 10.000 do 20.000 kilometara, no zima je specifična po tome što je motoru potrebno manje viskozno ulje. Niska temperatura zgusne viskozno ulje koje zbog toga ne kruži dobro kroz rashladni sistem, a to rezultira slabijim podmazivanjem, bar dok se motor ne ugrije.

Provjerite akumulator

Niske temperature crpe akumulator te slabe njegov kapacitet pa stariji i istrošeni akumulatori ne obavljaju svoju funkciju na pravi način. Ako je akumulator ispražnjen, može se smrznuti. Stoga akumulator mora biti ispravan, njegovi polovi i kablovi očišćeni i zategnuti. Preporučuje se zamjena akumulatora starijih od tri godine i kupovina onog koji odgovara vozilu.

Ispravnost kočnica

Kočnice u svakom trenutku moraju biti ispravne jer su preduslov za sigurnu vožnju. Stoga redovno provjeravajte kočnice i po potrebi ih servisirajte.

Provjerite podvozje

So nakupljena na cestama tokom zime šteti vozilima pa ih potrebno povremeno oprati i pri tome posvetiti pažnju podvozju. Prije zime sanirajte eventualna oštećenja karoserije kako bi se spriječika korozija i hrđanje.

Lanci za snijeg

Dio obavezne zimske opreme su lanci za snijeg koje trebate imati u vozilu i koristiti u slučaju većih snježnih nanosa ili leda, jer u takvim uvjetima zimske gume ponekad ne mogu osigurati sigurno kretanje vozila. Lanci će vam pomoći da u ekstremnim uvjetima stignete na destinaciju. U svakom slučaju je važno odabrati adekvatne lance koji odgovaraju dimenzijama guma.

Servisiranje vozila

Prije zime se preporučuje kontrolni servis tokom kojeg se po potrebi obavljaju zahvati koji će osigurati funkcionisanje vozila na optimalan način. Kod vozila s benzinskim motorima treba provjeriti sistem paljenja i ubrizgavanja goriva, dok kod dizela obratite pažnju na grijače motora, filter goriva, kompresiju te dihtunge motora. Preporučuje se amjena svih dotrajalih gumenih dijelova na vozilu jer na njih nepovoljno djeluju niske temperature.

Planirajte putovanja i budite maksimalno spremni

Prije putovanja tokom zimskog perioda potrebno se informisati o vremenskim uvjetima i stanju na cestama, provjeriti zimsku opremu, po mogućnosti napuniti rezervoar jer se nikad ne može znati koliko će se čekati u eventualnim kolonama i zastoju saobraćaja, očistiti stakla i retrovizore, ponijeti stručace leda i tečnost za odleđivanje brava, a također prilagodite brzinu uvjetima na cesti i predjelima kroz koje prolazite, posebno zbog poledice jer je put zaustavljanja na ledu mnogo duži.

Osnovna pravila za vožnju tokom zime

Na poledici je potrebno nježno koristiti upravljač i nožne komande, nikad istovremeno ne koristite upravljač i kočnicu. Ako osjetite da više nemate kontrolu, pritisnite kvačilo, pustite papučicu gasa i pokušajte upravljačem okrenuti vozilo u željenom smjeru.

Kočenje na zaleđenoj cesti je “praktično zabranjeno”, ali ako se mora koristiti, onda to činite nježno. Odabir nižeg stepena prijenosa se može postići efekt kočenja, a najbolje je brzine mijenjati uz “međugas”.

Blokirani točkovi će usporiti zaustavljanje i onemogućiti upravljanje. Ako osjetite zanošenje, pustite kočnicu i fokusirate se na oduzimanje gasa i blago okretanje upravljača u cilju povratka vozila na željenu putanju.

Ponašanje stražnjeg dijela automobila vozač osjeća na leđima preko naslonjača sjedišta, a prenje rukama preko upravljača. Stoga je važan pravilan položaj u vozilu.

Ne zaboravite da vožnja u zimskim uvjetima zahtjeva staloženost i dodatnu koncentraciju pa stoga ne vozite umorni ili uzbuđeni, preporučuju iz BIHAMK-a.

Oglašavanje

Lifestyle

Nikola Grbešić ima 102 godine i još vozi automobil

Objavljeno

na

By

Nikola Grbešić je rođen u Mostaru 26. novembra 1919. godine i jedan je od najstarijih stanovnika sarajevske općine Centar, a živi u sarajevskom naselju Bjelave. Prije nekoliko dana, Nikola je proslavio 102. rođendan.

Nikola i danas vozi svoj automobil kojeg je na poklon dobio od kćerke za stoti rođendan. Kazao je da mu vozačka, koju posjeduje od 1949. godine, ističe sredinom februara naredne godine i da je želi produžiti.

“Zdravlje me dobro služi. Još uvijek mogu voziti i imam sve što mi treba u životu. Kćerka i sin me paze i šalju mi sve što mi treba. Ako nekog interesuje recept za dugovječnost, onda je to mir u kući”, kazao je Nikola.

Nikolu su danas posjetili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić. Uz želje za dobro zdravlje, predstavnici Vijeća su za rođendan donijeli prigodne poklone i zaželjeli Nikoli još mnogo godina života u dobrom zdravlju. Današnjoj posjeti je u ime Savjeta Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ prisustvovala i predsjednica Senada Jamaković.

N1

Nastavite sa čitanjem

Lifestyle

Zaboravite na struganje: Brzi trikovi kako brzo odlediti vrata, brave i stakla na automobilu

Objavljeno

na

By

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja.

Imate li mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok, po mogućnosti da ga ne zaklanjaju zgrade i kuće. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led i mraz na vjetrobranskom staklu.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.

Također, možete napraviti domaću tekućinu za odleđivanje koju ćete ujutro samo pošpricati po zaleđenom staklu i tako izbjeći struganje. Vrlo je jednostavno.

U bocu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 čajnu žlicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Želite li da se brisači ne zalijepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti. Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih ‘zapakirate’ u plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštitite i brave od leda – tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Ukoliko se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući.

Tu je i trik kako da vam se stakla u vozilu ne zamagle, što je čest slučaj tijekom hladnih dana. Vrlo je jednostavno – premažite sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupaonskih ogledala, piše 24sata.

Uz to, napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njezinu količinu i u vašem vozilu.

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda koju na staklo nanosite krpom.

 

Buka

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije