fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

ZDK izdvojio skoro tri miliona KM za cestovnu infrastrukturu

Na prijedlog resornog ministarstva i Kantonalne direkcije za ceste ZDK, Vlada ZDK donijela je Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture.

Radi se o tri LOT-a: “Rekonstrukcija i sanacija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK“, “Povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju“ i “Otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica“.

– Najveće interesovanje bilo je za unaprjeđenje cestovne infrastrukture prema turističkim potencijalima i to je ono što nas posebno raduje. Obećavam da ćemo naredne godine još više sredstava opredijeliti za ove namjene jer od ovih sredstava možemo imati direktnu korist i razvojem naših turističkih destinacija možemo uticati na zapošljavanje i povećanje prihoda lokalnih zajednica i Kantona. Opredjeljenje je i da povećamo broj kilometara trotoara uz saobraćajnice, posebno tamo gdje su škole i obdaništa, a sve s ciljem da povećamo sigurnost pješaka, posebno djece i omladine. Sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom ZDK dogovorili smo da riješimo što veći broj arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica, što je takođe obuhvaćeno ovim projektima – izjavio je ministar Šabani.

Direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač rekao je kako se radi o značajnim projektima za lokalnu cestovnu infrastrukturu, te da su javno i transparentno ispoštovane sve procedure, prenosi Fena.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM i to za 10 projekata, od čega ministar Šabani izdvaja 403.975,82 KM opredijeljenih za rekonstrukciju ceste koja vodi do popularnog izletišta Smetovi.

Sanacija puta prema izletištu Smetovi najveći je od tri projekta koji su odobreni Gradu Zenica ukupne vrijednosti 493.975 KM.

Za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno tačno milion KM i to za 11 projekata u isto toliko gradova, odnosno općina. U sedam projekata za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica bit će utrošeno 249.314,13 KM.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić rekao je da su odobrena sredstva u iznosu oko 280.000 KM izuzetno značajna za razvoj cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

Zadovoljni su i u Općini Vareš koja je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 210.000 KM. Radi se o projektima rekonstrukcije ceste prema izletištu na Budoželju, izgradnji trotoara u Dabravinama te prilagođavanju prilaza stambenim zgradama potrebama invalidnih osoba.

Za sutra je najavljeno potpisivanje Ugovora o prenosu sredstava s predstavnicima općina Tešanj, Kakanj, Žepče, Usora, Doboj Jug i grada Zavidovići, saopćila je Press služba ZDK.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...