fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zatvara se kancelarija u Haagu: Ahmić nije smijenjen, nego razriješen dužnosti

Nedavno se u medijima pojavila informacija da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović donio odluku o zatvaranju kancelarije u Haagu i smjeni bošnjačkog oficira za vezu sa ICTY-jem Amira Ahmića koji je obavljao tu funkciju.

Odluka o transformaciji

Tragom te informacije kontaktirali smo ured ovog člana Predsjedništva kako bi nam razjasnio o čemu se konkretno radi. Iz njegovog ureda za Oslobođenje kažu da je tačna informacija o zatvaranju kancelarije u Haagu, te da je informacija o smjeni bošnjačkog oficira za vezu malo iskrivljena. Oficir nije smijenjen, nego razriješen dužnosti. Objašnjavaju konkretno o čemu se radi.

– Imajući u vidu prethodne odluke Predsjedništva BiH o transformaciji kancelarija oficira za vezu sa MKSJ-om (postojale su tri kancelarije za vezu), a prije svega odluku Radmanovića iz 2013. i Čovića iz 2016. godine, po kojima oficiri za vezu sa MKSJ-om svoje poslove nastavljaju obavljati u Bosni i Hercegovini, pri kabinetima članova Predsjedništva BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda, u Haagu je nastavio rad jedino oficir za vezu u kancelariji broj 1, gospodin Amir Ahmić, koji još obavlja svoju dužnost u Haagu.

S obzirom na navedeno, kao i odluku člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića iz 2014. godine o postepenoj transformaciji, odnosno racionalizaciji kancelarije oficira za vezu sa MKSJ-om, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je, pozivajući se na prethodne odluke Predsjedništva BiH, 26. aprila ove godine donio odluku o transformaciji preostale kancelarije broj 1, kažu iz Bećirovićevog ureda.

Iz navedenog se, kako dalje navode, vidi da je Bećirović svoju odluku o transformaciji kancelarije broj 1 u Haagu donio deset, odnosno osam godina kasnije od druga dva člana Predsjedništva BiH.

– Iz razloga opravdane potrebe postojanja ove kancelarije i oficira za vezu sa MKSJ-om u Haagu, što je bilo u interesu praćenja okončanja suđenja za ratne zločine pred MKSJ-om, odnosno pred Rezidualnim mehanizmom tog suda, što se očekuje krajem tekuće, 2023. S tim u vezi, dr. Bećirović je 26. aprila donio i Odluku o razrješenju oficira za vezu sa MKSJ-om iz reda bošnjačkog naroda, koji istovremeno, u skladu sa zakonom, ispunjava uslove za odlazak u penziju, na koji način je njegov status riješen u cijelosti saglasno zakonu, objašnjavaju iz Bećirovićevog ureda.

Nastavak saradnje

Drugi zaposlenik transformisane kancelarije 1 u Haagu, kako kažu, ostvarit će svoja prava u skladu sa Zakonom o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, o čemu je Bećirović, također, donio odgovarajuće rješenje saglasno tom zakonu.

– Što se tiče nastavka saradnje Bosne i Hercegovine sa MKSJ-om, odnosno Rezidualnim mehanizmom tog suda u budućnosti, Bećirović pomenuto pitanje smatra izuzetno važnim za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu on će za poslove i zadatke saradnje sa MKSJ-om, odnosno njegovim Rezidualnim mehanizmom, u svom kabinetu zadužiti/rasporediti jednog od postojećih članova kabineta – savjetnika, bez povećanja broja zaposlenih u kabinetu, navodi se.

Isto su prije nekoliko godina uradili i srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH, odnosno ukoliko se javi potreba za poslove i zadatke saradnje sa MKSJ-om, obaveze preuzima neko iz kabineta. No konkretne primjere o saradnji nisu naveli niti objasnili kako to izgleda na terenu. A ni od Ahmića nismo mogli dobiti komentar povodom razrješenja dužnosti jer se nije javljao na telefon.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...