Connect with us

Vijesti

Zastupnici traže veće plaće za zaposlene u institucijama BiH; Mehmedović: Moguće da budžet i padne

Objavljeno

na

Amandmanima na ovogodišnji predloženi budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza zastupnici traže veće plaće zaposlenim u institucijama BiH, novac za pomoć Unsko-sanskom kantonu u rješavanju migrantske krize, više novca za sportiste i institucije kulture…

Na prijedlog budžeta stiglo je osam amandmana o kojima će biti riječi u utorak na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Uputili su ih Klub zastupnika SDA, Denis Zvizdić koji je sada samostalni zastupnik te Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA.

Zastupnici SDA tako su predložili oko 10,85 miliona KM veći budžet za bruto plaće i naknade, konkretnije za povećanje osnovice za plaće zaposlenim u institucijama BiH. Istovremeno je, između ostalog, predviđeno umanjenje tekućih transfera i pet miliona KM manje sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kako nam je kazao zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović, postoji mogućnost da budžet bude i oboren ukoliko ne bude prihvaćeno povećanje osnovice za plaće.

– Imaju rezerve. Predloženo je povećanje osnovice za plaće da ne napravimo kadrovski pomor u institucijama BiH. Pa niko neće da se prijavi na konkurse zbog niskih plaća. To je trebalo Predsjedništvo BiH da riješi, ne da prebacuje nama. Pa granični policajac za 800 KM ide na teren i hrani porodicu – rekao je Mehmedović.

Odgovorio je da ako ne prođu ovi amandmani, oni neće glasati za budžet.

– Vrlo je moguće da će budžet i pasti – dodao je Mehmedović.

Prema predloženim amandmanima Kluba zastupnika SDA, Ministarstvo finansija i trezora BiH ovaj iznos od oko 10,85 miliona KM treba rasporediti tako da za posljednjih pet mjeseci ove godine obračuna plaće po osnovici 498,10 KM, dok će za prvih sedam mjeseci 2021. godine plaće biti obračunate po trenutno važećoj osnovici u iznosu od 415,69 KM s obzirom na to da budžet za ovu godinu još nije usvojen.

– Namjera je poboljšati socijalni status uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Predloženo povećanje osnovice predstavljalo bi vraćanje iste na nivo iz 2012. godine, te djelimično usklađivanje sa ličnim primanjima zaposlenih u organima državne uprave u entitetima Bosne i Hercegovine – navedeno je u obrazloženju.

Osim Kluba SDA, amandman je predložio Jasmin Emrić (A-SDA) koji traži da se za tri miliona KM “skine” sa tekuće rezerve i prebaci Vladi USK za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i subvencioniranje troškova koji nastaju radi praćenja i upravljanja migrantskom krizom.

Zvizdić je pak zatražio smanjenje tekuće rezerve za oko 1,54 miliona KM koji bi bili raspoređeni za reprezentativne selekcije, sportske klubove i sportiste pojedince iz BiH za pripremu nastupa na međunarodnom takmičenju, kao i za one koji ostvare vrhunski rezultat na međunarodnom takmičenju.

Tražio je i smanjenje tekućih izdataka i nabavke opreme Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 300.000 KM u “korist” sigurnih kuća (50.000 KM više), organizacija osoba sa invaliditetom (50.000 KM više), udruženja porodica nestalih (50.000 KM više), te da za aktivnosti prema dijaspori bude izdvojeno 150.000 KM.

Zvizdić je predložio i “da se 400.000 KM uzme od Parlamenta BiH i to od planirane nabavke opreme, a da se taj novac preusmjeri Ministarstvu civilnih poslova BiH za projekte institucija kulture i za projekte bilateralne saradnje u oblasti nauke.

Oglašavanje

Vijesti

Novalić: Vlada osigurala novac, RVI će sebi birati automobil svakih sedam godina

Objavljeno

na

Od

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je da će biti ispunjen zahtjev RVI 100 posto I grupe da dobijaju novčana sredstva za kupovinu automobila, te da će to pravo ostvarivati svakih sedam godina.

“Posebno sam sretan kada sam u mogućnosti da olakšam svakodnevnicu bosanskim patriotima. Ljudi koji nisu štedili sebe za odbranu Bosne i Hercegovine uvijek mogu računati na našu pomoć”, napisao je Novalić na Facebooku.

Kako je pojasnio, predstavnici RVI 100 posto I grupe uputili su zahtjev da dođe do promjene načina dodjeljivanja putničkih automobila. Do sada je praksa bila da RVI dobijaju nova vozila i predstavnici ratnih vojnih invalida izrazili su želje da pravo bude realizovano u vidu dodjele novčanih sredstava pomoću kojih će oni sami sebi birati odgovarajuće vozilo.

“Ovim putem vas obavještavam da je zahtjev predstavnika RVI 100 posto I grupe prihvaćen, odnosno, odobrena su finansijska sredstva za sufinansiranje nabavke putničkih automobila za RVI 100 posto I grupe. Federalno ministarstvo će vršiti uplatu iznosa do 30.000KM po jednom putničkom automobilu”, naveo je Novalić.

Dodao je da će RVI 100 posto I grupe ovo pravo moći ostvarivati svakih sedam godina.

 

Klix

Nastavite čitati

Vijesti

Zapaljiva izjava Dodika: Ako ne bude povratka na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS-a

Objavljeno

na

Od

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da entitet Republika srpska “povuče saglasnost” sa ranije datih sporazuma o vojsci i indirektnim porezima, te da u roku od nekoliko mjeseci formira vojsku i zabrani rad Sudu i Tužilaštvu BiH na teritoriji RS-a.

“Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je naveo da u prvoj fazi Republika srpska treba da odbaci sve što su nametnuli visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

“Republika srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povući ćemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru RS-a i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS-a”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio svoje tvrdnje da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH “nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu”.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je “podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike srpske”.

“Pokušat ćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, zaključio je Dodik.

 

Klix

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije