fbpx
Zanimljivosti

“Zabranjeno pušenje”: Nele ne smije koristiti naše pjesme, lažno se predstavlja kao vlasnik prava

“Zabranjeno pušenje” oglasilo se saopćenjem nakon što su Stefan Milenković i Nele Karajlić prije nešto od manje mjesec dana najavili open air spektakl “Rock el Classico” u junu 2023. u zagrebačkom Hala parku.

-Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe “Zabranjeno pušenje” zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je više puta koristio brand i autorska djela “Zabranjenog pušenja”, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji s violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija “Zabranjenog pušenja” u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koja je koristio.

Zbog svega navedenog “Zabranjeno pušenje” te HDS i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inozemstvu, do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora “Zabranjenog pušenja” od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju – stoji u službenom saopćenju.

(Express/Avaz)

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima