fbpx

Za referendum potrebno odobrenje:Škotski separatisti ga najavljuju za sljedeću godinu bez obzira hoće li im biti odobreno

od Urednik

Vrhovni sud Velike Britanije u srijedu je odlučio da škotski parlament ne može donijeti zakon za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez prethodnog odobrenja britanske vlade, prenosi Anadolija.

Presuda nije posebno iznenađujuća, ali predstavlja dodatni pritisak na odnos između separatističke Škotske nacionalne partije i stranaka koje dominiraju Westminsterom.

Na referendumu 2014, koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbili nezavisnost s 55 posto.

Međutim, Škotska nacionalna stranka, koju vodi prva ministrica Nicola Sturgeon, tvrdi da je glasanje za britanski izlazak iz EU dvije godine kasnije promijenilo situaciju.

Sturgeon je u oktobru izjavila da je uvjerena u to da bi se drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao održati u oktobru sljedeće godine bez obzira na to da li će ga odobriti Vrhovni sud Velike Britanije.

Ona je u srijedu izrazila razočarenje zbog odluke Vrhovnog suda Velike Britanije, ali je navela da je poštuje.

– Zakon koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez pristanka Westminstera izlaže kao mit bilo koju ideju o Ujedinjenom Kraljevstvu kao dobrovoljnom partnerstvu, kazala je Sturgeon nakon presude.

U januaru 2020, prije izbijanja pandemije Covid-19, škotski parlament izglasao je odluku o održavanju drugog referenduma o nezavisnosti. Nakon glasanja Sturgeon je zatražila tu mogućnost od centralne vlade Velike Britanije, ali je njen zahtjev odbio tadašnji britanski premijer Boris Johnson.

Johnson je u pismu Sturgeon 2021. godine rekao da neće pristati na bilo koji zahtjev za prenos vlasti koji bi doveo do daljnjih referenduma o nezavisnosti.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.