fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Za jačanje konkurentnosti 2,7 miliona KM, biće otvoreno 216 novih radnih mjesta

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je u Mostaru ugovore s 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” za 2022. godinu. Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u Budžetu Federacije BiH, iznosi 2.720.559 KM.

“Radi se o ukupnom ulaganju od preko sedam miliona maraka u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje s preko 2,7 miliona maraka sredstava iz Budžeta Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 miliona maraka” kazao je ministar Zukić.

Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

Ministar Zukić podsjetio je da se radi o redovnom projektu jačanja  konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

„Cilj tog projekta je da, prije svega, podržimo subjekte malog poduzetništva koji su proizvodno orijentisani u namjeri da potaknemo njihovu bolju prilagođenost tržišnim uslovima, odnosno da ojačamo njihovu konkurentnosti“ kazao je ministar Zukić.

Dodao je kako će se investirati u tehnološki razvoj tih poduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih poduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta.

Haris Redžić, vlasnik kompanije ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, kazao je kako će sredstva koja su mu danas odobrena, iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.

„Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena, a inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje“ poručio je Redžić.

Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, kazala je kako se njena kompanija bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela. Po njenim riječima, podrška Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje, te u zapošljavanju ljudi.

Sredstva za unapređenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica kompanije MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.

„Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane“ kazala je Badžak.

 

Izvor

Možda vam se sviđa

Sport

Nakon završetka utakmice Bosna i Hercegovina – Crna Gora u Zenici, gostujući navijači prelijepim gestom izazvali su ovacije Bilinog polja. Autor:...

Vijesti

Septembar je mjesec svadbi, a mnoge javne ličnosti upravo u septembru rekle su “Da”. Sandra je objavila niz fotografija u vjenčanici pa su mnogi...

Biznis

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac, Bingo, 30. septembra otvara novi prodajni objekat u Banjaluci, koji će zauzimati više od 6.000 kvadratnih metara. Sudeći po plakatima...

Magazin

Kada je pogrebna povorka kraljice Elizabete krenula od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije, njenu kočiju je vukao konj bez jahača. Bila je to neočekivana...