Povežite se sa nama

Magazin

Za bh turizam: Kad ja pođoh na Bembašu

Objavljeno

-

Bembaša je stari dio Sarajeva, daleko poznat i opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogat rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom. U stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bembaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti te kulturno-historijskih vrijednosti.

Na području Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ prisutan je visok stepen florističke i faunističke te geomorfološke i hidrološke raznolikosti.

Flora i fauna

O bogatstvu flore i faune ovog zaštićenog pejzaža svjedoči 70 različitih tipova staništa, 169 biljnih vrsta s visokim biološkim i ekološkim vrijednostima, 50 vrsta ptica, osam vrsta gmizavaca, šest vrsta riba i jedna vrsta vodozemca.

Geomorfološku raznolikost dokazuje dolina Miljacke s najrazličitijim oblicima kraškog reljefa, zatim pećina Toplik, stijene i plato Jekovca s pećinom, Babin zub i strme padine tipičnog kraškog terena ispod Bijele tabije, pećina ispod Šehove korije, Orlovo krilo, te ušće i dolina Mošćanice.

Hidrološku raznolikost potvrđuju vodotoci Miljacke i Mošćanice, vrelo kod korije i vrelo Abu Hayat kod korije. U kulturno-historijske vrijednosti ovog zaštićenog područja spadaju Isa-begova tekija, Šehova korija s derviškim nišanima i Kozija ćuprija.

Biciklizam i alpinizam

Šehova korija, udaljena otprilike kilometar istočno od nekadašnje mevlevijske tekije na Bembaši (porušena 1957.), svojom blizinom i prirodno-ambijentalnim vrijednostima pogodovala je dervišima mevlevijama za obavljanje sufijskih meditacija. Po predanju, zikr su obavljali u pećini podno Šehove korije. Historičar Muhamed Hadžijahić navodi da su u pećini derviši provodili erbein, osamljivanje u trajanju od 40 dana.

Područje Bembaše opremljeno je mobilijarom za boravak u prirodi, šetnicama i dječijim igralištem. Pogodno je za šetnju, trčanje i biciklizam, a stijene su idealne za alpinizam te na njima penjanja vježbaju alpinisti svih generacija.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ iznosi 160,9 hektara i podijeljen je u tri zaštitne zone. Prostorom upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Kozija ćuprija

Među sarajevskim mostovima posebno se ističe Kozija ćuprija, svojom elegancijom oblika, zanatskom obradom detalja i načinom kako se uklopila u prirodu iz koje se čini kao da izrasta. Ovaj stari jednolučni kameni most, biser orijentalne arhitekture, izgrađen je od domaćeg bijelog kamena i sedre, s očuvanim koraklukom (kamenom ogradom) i dva olakšavajuća otvora koji su dio arhitektonskog rješenja, ali i stilska odrednica mosta koja ga svrstava u 16. stoljeće, u vrijeme kada su nastali najljepši mostovi u Bosni i Hercegovini. Ime je dobio po starom drvenom mostu na čijem je mjestu sagrađen.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su “BH Telecom” i “Bosnalijek”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Zdravi pomfrt

Objavljeno

-

Od

Sastojci:

4 tikvice,

1/2 šolje parmezana,

1/2 kašike sušene majčine dušice,

1/2 kašike origana,

1/2 kašike bosiljka,

1/4 kašike praha od bijelog luka,

so i

biber,

2 kašike maslinovog ulja,

2 kašike isjeckanog lista peršuna.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170 stepeni.

2. Dok se rerna grije u manju zdjelu stavite sve začine i parmezan sir i dobro promiješaj.

3. Prethodno isječene tikvice na četiri dijela uzduž, kao trakice, stavi na papir za pečenje, potom poprskaj maslinovim uljem.

4. Nakon toga po tikvicama pospite prethodno izmiješane začine. Stavite u rernu da se peče 15-ak minuta dok tikvice ne porumene.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Savršeni čokoladni fudge s orasima

Objavljeno

-

Od

Gosti vam neplanirano dolaze na večeru i trebate smisliti brzinski desert ili vam se jednostavno jede nešto slatko, a ne želite u kuhinji provesti više od deset minuta? Za te situacije svakako sačuvajte ovaj jednostavni recept za slasne čokoladne kolačiće koji ne zahtjeva baš nikakvo posebno umijeće u kuhinji, a svojim okusom mogu parirati nekim od najfinijih slastica koje ponekad iziskuju i višesatnu pripremu.

Desert od dvije vrste čokolada gotov je za desetak minuta

Potrebno vam je

300 g mliječne čokolade

300 g čokolade za kuhanje

400 ml mlijeka

30 g  maslaca

1/2 šalice oraha

Priprema Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i malo ga namastite. Pomiješajte sve sastojke osim oraha i ugrijte na laganoj vatri. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna. Dodajte popržene orahe. Ulijte smjesu u lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se stisne. Narežite na kockice i poslužite.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije