fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Wall Street: Novi rekord za S&P 500

S&P 500 je u petak porastao za oko 0,5%, dok je Nasdaq Composite dobio 0,8%. Dow Jones Industrial Average dodao gotovo 0,2 posto.

Oporavak indeksa S&P 500 ove je godine porastao na otprilike 16%, s referentnom mjerom za njegov četvrtu pozitivnu sedmicu u posljednjih pet jer se ulagači klade da će svaka ekonomska slabost kasnije ove godine biti odgovorena smanjenjem stope Federalnih rezervi. Dobit Nasdaqa od početka godine iznosi 22%.

Široko praćeni podaci o radu objavljeni u petak ujutro odražavaju povećanje od 206.000 nepoljoprivrednih plata u junu, ali blagi porast stope nezaposlenosti, koja je porasla na 4,1%. Ekonomisti su očekivali da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 4%.

Prinosi na državne obveznice pali su nakon izvještaj o očekivanjima da će porast nezaposlenosti potaknuti Fed na smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine, prenosi SEEbiz. Ulagači su povećali svoje oklade na smanjenje kamatnih stopa u septembru, s izgledima za smanjenje od četvrtine boda na oko 77%, u odnosu na 64% prije sedam dana, prema FedWatch Toolu CME grupe.

“S jedne strane, revizija naniže u odnosu na prethodne mjesece i porast stope nezaposlenosti povećavaju izglede za septembarsko smanjenje stope Feda – tržišta obveznica to svakako slave”, rekla je Seema Shah, glavna globalna strateginja u Principal Asset Managementu.

“Ali te iste brojke ne mogu a da ne izazovu trunku zabrinutosti o smjeru američke ekonomije. Širok niz ekonomskih podataka ukazuje na omekšavanje – današnji izvještaj pridodaje toj slici.”

Tesla je porasla za više od 1%, što je pridodalo njegovom ogromnom porastu od sedam dana do danas od oko 26%, dok su dionice Applea porasle za otprilike 1,6% na novi najviši nivo svih vremena. Nvidia je zaostajala nakon rijetkog snižavanja rejtinga Wall Streeta, u kojem se navodi ograničena prednost za proizvođača čipova. Dionice su još uvijek u porastu od 3,2% u sedmici.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...