fbpx
BiH

Vučić nikad nije negirao da je Ohridski sporazum pravno obavezujući

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole (Dereck Chollet) je ocenio da bez obzira na postizanje dogovora u Ohridu, odnosi Kosova i Srbije su krhki te je neophodna politčka hrabrost kako bi se ispunile sve obaveze.

Šole je odgovarao na pitanja senatorima u raspravi u američkom senatu, zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom (Escobar).

Šole je podvukao da je dogovor postgnut u Ohridu pravno obavezujući za sve strane i da to priznaje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Dogovor smatramo pravno obavezujućim, i to smo rekli Vučiću i on to nikada nije negirao”, rekao je Šole.

On je potvrdio da je administracija u Vašingtonu zainteresovana da produbi odnose i sa Srbijom.

“Srbija ima značajne izazove od korupcije do ruskih dezinformacija. Naša zajednička istorija je bila veoma teška i odnos nije bio lak. Ipak, u našem je interesu da pomognemo Srbiji da ostvari svoj puni potencijal i približi se evroatlantskoj zajednici i približi Sjedinjenim Državama”, izjavio je Šole.

Upitan oko kredibilteta teksta koji je nedavno objavio New York Times, Šole je priznao da je tekst “pouzdan” i da američka strana “otvorenih očiju” prati situaciju koja se odnosi na korupciju i organizovani kriminal.

“Pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost i za korupciju i ‘aktivnost ponašanja”, rekao je Šole dodajući da je problem korupocije i organizovanig kriminala rasprostranjen u svi zemljama regiona a ne samo u Srbiji.

Escobar: Zajednica nije ustupak Srbiji

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan je poručio da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koju Priština treba da ispuni, ali je podvukao da formiranje ovog organa neće potkopati funkcionalnost Kosova.

”Mi smo više puta govorili Kosovu da ćemo im pomoći da (Zajednicu) oblikuju u nešto što je evropski model koji ne narušava suverenitet ili ustavnu strukturu zemlje, ili njenu funkcionalnost”, poručio je Eskobar.

Gabrijel Eskobar pred senatorima, 18. maj 2023.

“Naša želja je da iskoristimo zajednicu da vidimo šta Srbija radi na severu Kosova i da ga stavimo u kosovske strukture koje oni kontrolišu i koje podležu kosovskim zakonoma”, rekao je Eskobar i dodao:

“Ja ovo ne vidim kao ustupak Srbiji. Ja to vidim kao način da Kosovo prihvati one građane koji žive na Kosovu, koji su građani Kosova, da mogu da pristupe vladinim uslugama”.

Američki izaslanik za region je izrazio zabrinutost zbog “upornog, secesionističkog i antidemokratskog delovanja”, predsednika bh. entiteta Repubike Srpske, Milorada Dodika.

“Radićemo na tome da odvratimo Dodika od de facto odvajanja i ograničimo resurse za finansiranje njegovih podela. Nastavljamo da podržavamo snažnu operaciju snaga EU, operaciju Misija Althea za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. A Sjedinjene Države će nastaviti da uvode sankcije protiv onih širom regiona koji ugrožavaju ili podrivaju institucije Bosne i Hercegovine ili Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Eskobar.

Dodao je da “etno nacionalistički politički lideri iz svih konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka, svi iz uske lične i političke koristi, a ne za javno dobro”.

Eskobar je naveo da su Sjedinjene Države angažovane u intenzivnim naporima da ojačaju rad međunarodne zajednice na održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Osvrćući se na ovlašćenja koje je iskoristio visoki predstavnik BiH neposredno nakon održavanja izbora u oktobru prošle godine, Eskobar je ocenio da se radilo o “teškoj, ali neophodnoj odluci” koju su SAD podržale, jer se time mogao prekinuti četvorogodišnji ćorsokak u formiranju Vlade Federacije BiH.

Sada je trenutak, prema Eskobaru, da se pomogne liderima Bosne i Hercegovine da sprovedu dugo zakasnele reforme i unaprede evroatlantske aspiracije svojih građana.

Mendez: Srbija i Kosovo ne deluju zajednički u dobroj veri

Predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke odnose američkog Senata Bob Mendez je ocenio da akteri u dijalogu Srbije i Kosova ne deluju zajednički u dobroj veri u procesu normalizacije odnosa.

Osvrćući se na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, neposredno nakon postizanja dogovora u Ohridu gde je potvrdio da neće ispoštovati sve elemente postignutog dogora sa Kosovom, Bob Mendez je naglasio da se radi o “šablonu gde Vučić kaže jedno zapadnim liderima, a drugo srpskom narodu, preko kontrolisanih medija”.

Naglasio je da srpski predsednik koristi narativ o “velikoj Srbiji”, slično poput Putinove Rusije te je s tim u vezi spomenuo bliske veze Beograda sa Moskvom i činjenicu da Srbija i dalje nije uvela sankcije Rusiji.

Kritikovao je međunarodnu zajednicu zbog pritiska, prema njemu, samo na Prištinu.

“Najviše što vidim je pritisak na Kosovo o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, što Kosovo treba da ispuni. Međutim, čini mi se da postoji mali ili nikakav pritisak na Beograd”, kazao je.

Dodao je da nema garancija da Zajednica neće postati još jedna Republika Srpska, za koju kaže da su tek sada očigledne opasne implikacije po BiH.

“Ne vidim pritisak na lidera kojeg je New York Times povezao sa organizovanim kriminalom u Srbiji”, izjavio je Mendez.

Na raspravi se očekuje da se najviše reči bude o dijalogu Srbije i Kosova, prilikama u Bosni i Hercegovini, te uticaju Rusije u region.

Pre ovog pretresa, Šole je telefonom obavio odvojene razgovore sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom (Aljbin) Kurtijem o procesu pregovora o normalizaciji odnosa.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima