fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

VSTV-u BiH dodijeljen status posmatrača u Evropskoj mreži sudskih vijeća

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) dobilo je danas status posmatrača u Evropskoj mreži pravosudnih vijeća (ENCJ) tokom Generalne skupštine koja se održava od 7. do 9. juna u Ljubljani.

Dodjeljivanjem statusa posmatrača, potvrđeno je opredjeljenje VSTV-a BiH ka uspostavljanju evropskih standarda u pogledu jačanja, kako institucionalnih kapaciteta regulatornog tijela, tako i cjelokupnog pravosuđa koje je u službi svih građana, saopćeno je iz ovog regulatornog tijela.

Kako se navodi, zahvaljujući saradnji sa međunarodnim partnerima, Sudskom administracijom Norveške i Sudskim vijećem Nizozemske, VSTV je bio u prilici da u prethodnim godinama učestvuje u procesima procjene nezavisnosti, odgovornosti i kvalitete pravosuđa koje provodi ENCJ.

Rezultati koje je VSTV BiH postigao zahvaljujući učešću u procesima ENCJ-a od izuzetnog su značaja za instituciju i za cjelokupno pravosuđe.

Iskorištena je iznimna prilika da Vijeće, i prije sticanja statusa posmatrača, primijeni alate ENCJ-a za procjenu nezavisnosti, odgovornosti i kvaliteta rada pravosuđa.

Ovi alati, omogućili su određivanje prioriteta u procesima reformskih aktivnosti Vijeća i utvrđivanja smjera u kojem se identifikovane reforme trebaju kretati.

Sticanjem statusa posmatrača Vijeće će biti u prilici direktno učestvovati u procesima i aktivnostima ENCJ-a, steći uvid u naučene lekcije zemalja EU u vezi sa pravosudnom reformom, utvrditi slabosti i snage vlastitog sistema korištenjem evropskih standarda, te definirati oblasti za poboljšanja, što će doprinijeti približavanju bh. pravosuđa evropskim standardima, te naposljetku pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

VSTV BiH kao dio mreže ENCJ-a usklađuje svoje djelovanje sa najvišim evropskim standardima, koji garantiraju svim građanima  nezavisno, snažno i odgovorno pravosuđe.

Generalnoj skupštini ENCJ-a prisustvuju predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, navodi se u saopćenju.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...