Connect with us

Lifestyle

Volonteri i ove godine čiste Tuzlu od ilegalno deponovanog otpada

Objavljeno

na

U Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla danas je održana konferencija za novinare povodom najave terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, koje će na teritoriji cijelog grada Tuzla biti organizovane od 19. septembra do 10. oktobra.

Riječ je o prilagođenim terenskim aktivnostima u okviru najveće ekološke volonterske akcije u historiji naše zemlje “Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan” posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, kao i svih zelenih površina.

Projekat “Let's Do It Tuzla” i terenske akcije koje se provode u okviru istog, sastavni su dio pokreta “Let's Do It Bosna i Hercegovina”, odnosno “World Cleanup Day”, u kojem je u dosadašnjim ekološko-volonterskim akcijama učešće uzelo 35 miliona volontera iz preko 180 zemalja svijeta. Tako su Tuzla i ostali gradovi u BiH dijelom najveće ekološke globalneporodice, ujedinjene u jednoj misiji – čišća i ljepša životna sredina za sve nas.

Volonteri i ove godine čiste Tuzlu od ilegalno deponovanog otpada

Ovogodišnjim terenskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će obuhvaćeno nekoliko lokacija u užem gradskom području, ali i okolne mjesne zajednice.

Riječ je, prevashodno, o lokalitetu izletišta “Ilinčica”, parka “Slana Banja”, vidikovca “Kicelj”, mosta u blizini bivše Livnice, pojasa pruge kod glavne Željezničke stanice Tuzla te parkinga u blizini Filozofskog fakulteta UNTZ. Kada je riječ o mjesnim zajednicama, ove godine će se čistiti područje mjesnih zajednicaMramor, Dobrnja, Pasci, Kiseljak, Solina, Gornja Tuzla i Slavinovići. Za sve volontere, učesnike terenskih akcija, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

“Terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u okviru našeg projekta, a koje su zbog svoje kontinuiranosti postale i tradicionalna ekološka aktivnost u Gradu Tuzla, uprkos svemu, bit će održane i ove godine. Cilj našeg projekta nije bio da ‘dignemo ruke’ od realizacije ovako važne aktivnost u cilju očuvanja okoliša našeg grada, nego da pronađemo način na koji ćemo obuhvatiti isti broj lokacija kao i prethodnih godina, a sve u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i naredbama kriznih štabova. Time će, vrijednim radom naših volontera, u tri sedmice sprovođenja ovih aktivnosti, Tuzla biti očišćena od otpada koji se nalazi u našoj prirodnoj sredini. Važno je istaknuti i da je ‘Let's do it Tuzla’ ove godine pokrenuo mnoge promotivne kampanje i na takav načinnastojimo djelovati na svijest svih naših građana. Kampanje će biti plasirane u periodu trajanja terenskih akcija i  to putem outdoor površina, kanala društvenih mreža i medija”, saopštio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta “Let's do it Tuzla”.

U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta “Let's Do It Tuzla” pozvao je sve zainteresovane građane da prijave lokaciju koju žele da čiste, a za koje će, u skladu sa mogućnostima “Let's do it Tuzla” tima, biti osigurana prateća logistika za čišćenje.

Pozvani su i svi koji nemaju prijedlog lokacije za čišćenje, ali imaju želju da učestvuju u navedenim terenskim aktivnostima, da se jave “Let's do it Tuzla” timu čime će biti uključeni u neku od unaprijed planiranih akcija čišćenja u njihovoj režiji.

“Cilj našeg projekta uvijek je bio pokrivanje što šireg područja grada našim terenskim aktivnostima. Time ćemo ove godine, pored sprovođenja terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u užem gradskom jezgru, akcije sprovesti i u određenom broju rubnih mjesnih zajednica, a sve u cilju svođenja broja ilegalnih deponija otpada na minimum. Sigurnost svih učesnika je prioritet, a to će biti osiguranoangažmanom svih relevantnih nadležnih službi s ciljem osiguravanja bezbjednosti prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada. Kada je riječ o broju učesnika, očekujemo da ćemo okupiti cca. 500 volontera tokom trosedmičnog trajanja akcija, uz potpuno poštivanje svih mjera i naredbi kriznih štabova tokom trajanja svake akcije pojedinačno”, izjavio je Eldar Vikalo, član tima za terensku koordinaciju projekta “Let's do it Tuzla”.

Principi poslovanja Fabrike cementa Lukavac zasnivaju se na prijateljstvu s prirodom, zbog čega i nose nadimak “Zelena fabrika cementa”. S projektom “Let's do it Tuzla” doprinose očuvanju životne sredine.

“Fabrika cementa Lukavac na sve načine nastoji poboljšati stanje u oblasti okoliša. Već godinama upotrebljavamo alternativna ili kako ih još zovu „zelena goriva“, upravo iz razlog da se uštede i zaštite prirodni resursi. Zato sami sprovodimo, ali i podržavamo mnoge projekte koji unapređuju naš okoliš. Fabrika cementa Lukavac izuzetno cijeni ovaj projekat koji promovira zdrav i čist okoliš, a posebno nam je bitno da se kod djece i omladine stalno gradi i jača ekološka svijest”, izjavila je Nataša Crvenković, produkt menadžer Fabrike cementa Lukavac.

Kao eminentna međunarodna organizacija, Misija OSCE-a u BiH prepoznala je važnost realizacije ovog projekta, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini želi pohvaliti aktiviste okupljene oko pokreta „Let’s do it” koji kontinuirano iskazuju visok stepen društvene odgovornosti. Svojim volonterskim angažmanom daju najbolji primjer kako svi možemo dati doprinos u izgradnji boljeg i ugodnijeg okruženja. Jasno je da je unapređenje životne sredine dugotrajan proces i zahtijeva angažman svih struktura društva. Stoga Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva sve relevantne aktere da ulože dodatne napore u području zaštite okoliša jer čist okoliš znači bolji kvalitet života građana”, izjavila je Dragica Karadžin, službenica Odjela za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH.

Prva u nizu terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada bit će realizovana 19. septembra, dok će ostale terenske akcije biti provedene u predstojeće tri sedmice i to organizirajući po tri akcije sedmično. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovim terenskim aktivnostima učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu, ali i svih važećih mjera kriznih štabova koje se odnose na okupljanje ljudi na otvorenom prostoru.

Pojedinačne, kao i grupne registracije moguće su putem e-maila tuzla@letsdoit.ba i Facebook Fan stranice „Let's Do It Tuzla“.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Želite li smršavjeti, izbjegavajte ove napitke

Objavljeno

na

Od

Želite li izgubiti kilograme, vjerojatno ste isprobali razne oblike prehrane te razmišljali o količinama hrane koju unosite. No, jeste li razmišljali o tome što pijete i koliko kalorija unosite pićima?

Ako želite smršavjeti, svakako biste trebali imati na umu da su i razna pića bogata kalorijama i da vas zato mogu unazaditi u vašem nastojanju.

Otkrijte koje su navike vezane uz pića kontraproduktivne u slučaju da se borite s kilogramima.

Zaslađeni čajevi

Premda biljni i crni čajevi bez šećera i mlijeka mogu biti od velike koristi i dobro dođu za promjenu rutine, zaslađeni čajevi, a posebno oni gotovi, kupljeni u dućanu, popularni ledeni čajevi, mogu bitiu razog što ne možete smršavjeti ako ih konzumirate na dnevnoj bazi.

Pola litre zaslađenog čaja sadrži između 200 i 450 kalorija prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Sciences & Nutrition. Gazirani čajevi često imaju još više kalorija i šećera zbog kukuruznog sirupa.

“Svako piće koje ima puno šećera, može uzrokovati debljanje”, naglašava nutricionistkinja Courtney D’Angelo.

Kave s okusom

Premda su kave s okusima sjajna stvar, mogu vam pomrsiti račune ako se trudite smršavjeti. Stručnjaci ističu da umjerena konzumacija, ne svakodnevna, ne bi trebala stvarati probleme.

Vode s okusom

Samo zato što piće ima “vodu” u nazivu, ne znači da nije bogato kalorijama ili da je zdravo. Takve se vode reklamiraju kao da su pune vitamina, no zapravo su pune šećera, a vitamine je puno bolje crpiti iz prirodih izvora poput voća.

Energetski napitci

Koliko god vam se činilo da ste se umorili na treningu, gotovo je sigurno da vam ne treba energetsko piće kako biste vratili izgubljenu energiju. Takva pića u pravila sadrže puno šećera, umjetne boje i druge aditive koji doprinose debljanju.

Voćni sokovi

Premda se voćni sokovi često smatraju zdravima, vjerojatno neće pomoći ako želite izgubiti kilograme. Većina ih je puna šećera, a višak šećera koji tijelo ne pretvori odmah u energiju, pohranjuje se u masnom tkivu. Tako se i debljate.

Smoothieji s niskim udjelom bjelančevina

Ako ste nakon doručka brzo gladni, okrivite smoothieje s niskim udjelom bjelančevina. Smoothieji napravljeni od nekoliko vrsta voća i bez bjelančevina izrazito su bogati kalorijama, a još i ostavljaju osjećaj gladi. Zato im uvijek treba dodati jogurt, kefir ili neki sličan izvor proteina.

Redovna konzumacija alkohola

Jedno alkoholno piće povremeno nikome nije naškodilo, no ako svaki dan, primjerice uz svaku večeru popijete dva alkoholna pića, to dodaje 200 do 500 kalorija uz sve što ste taj dan konzumirali. Stručnjaci savjetuju da radije popijete light pivo, suho vino ili mineralnu vodu. Alkoholna pića bi trebala biti dovoljna i nekoliko puta tjedno.

Ne pijete dovoljno vode

Ponekad je problem i u tome ako ne pijemo dovoljno, a ne samo ako pijemo previše. Pijte više vode, upozoravaju stručnjaci jer to radi veliku razliku kad je u pitanju razina enerije, glad i ostalo. Zamijenite li sokove, energetske napitke, slatke čajeve i slično vodom, primijetit ćete razliku u gubitku kilograma, piše EatThis.

 

N1

Nastavite čitati

Lifestyle

U 34. godini postala baka: Kad šetam unuka misle da sam mu mama

Objavljeno

na

Od

Rosie Morant iz Edinburgha postala je baka sa 34 godine, pošto je njena kćerka Morgan (19) prošle godine rodila dječaka Roxa, javljaju škotski mediji.

Iako je Rosie bila svjesna da postoji šansa da postane mlada baka, nije očekivala da će u tom trenutku imati samo 34 godine.

– Kada šetam unuka, misle da sam mu mama. Još se ne osjećam spremnom da me zove “bako”, kaže ova mlada žena i dodaje da su joj osjećanja bila pomiješana kada je saznala da treba da dobije unuče.

Pored toga što je baka, Rosie je i majka desetogodišnjem Loganu, a kćerku Morgan rodila je kada je imala samo 16 godina.

“Kada sam saznala da sam trudna, to je bio veliki šok. Bila sam u nevolji. Nisam završila školovanje, nisam imala posao. Imala sam veoma malu podršku porodice. Veza sa ocem moje kćerke nije bila stabilna. Završila se prije nego što sam saznala za trudnoću. To me nije spriječilo da zadržim dijete, sama ga gajim i stanem na svoje noge”, prisjeća se Rosie.

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije