fbpx
Vijesti

Više brige za djecu koja imaju poteškoće / Poslanik DF-a traži povećanje invalidnina

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zasjeda sutra, a na dnevnom redu su, pored ostalog, prijedlog budžeta FBiH za 2023. te prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu, koje je utvrdila federalna Vlada i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Veća tuđa njega

Podsjetimo, predloženi budžet FBiH iznosi 6,7 milijardi KM, a ukoliko ga usvoji Predstavnički dom, te dva dana kasnije i Dom naroda Parlamenta FBiH, to će značiti i povećanje penzija počevši od ovog mjeseca za 11,1 posto.

Ranije je iz Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH rečeno da se očekuje usvajanje budžeta, ali da će on proći uz određene korekcije.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Sanel Kajan podnio je amandmane na predloženi budžet, a koji se odnose na povećanje izdvajanja finansijskih sredstava za djecu sa poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i osobe sa neratnim invaliditetom.

– Kategorijama djeca sa poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i osobama sa neratnim invaliditetom (naziv koji koristi Vlada FBiH neratni invalidi) novčana primanja po osnovu lične invalidnine i tuđe njege i pomoći nisu povećana ni za marku od 2009, a 2016. osnovica za isplatu navedenih primanja je fiksirana na 274,40 KM. S obzirom na navedeno, te na činjenicu da primanja ovih kategorija nisu povećana 13 godina i na okolnosti uzrokovane inflacijom i prilivom u budžet FBiH značajnih sredstava u 2022, te na činjenicu da su svim kategorijama društva povećana primanja u vidu plata i naknada da bi se ublažio efekt inflacije, smatram da se moraju pronaći sredstva za hitno povećanje primanja djeci sa poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i osobama sa neratnim invaliditetom, obrazložio je Kajan.

Podsjećamo da je Vlada FBiH transfer za lica sa invaliditetom – neratni invalidi planirala od 160 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022, dok je za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano 28 miliona maraka. Transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM.

Upućen je amandman kako bi se izdvojila sredstva za izradu planske dokumentacije za brzu cestu Tuzla – Sarajevo, a poslanici su iskazali interes da se ovaj problem počne rješavati

Na predloženi budžet planirana je i intervencija u oblasti cestovne izgradnje. Naime, ekonomski stručnjak Faruk Hadžić je pripremio i federalnim poslanicima uputio amandman kako bi se izdvojila sredstva za izradu planske dokumentacije za brzu cestu Tuzla – Sarajevo. Hadžić kaže da su poslanici iskazali interes da se ovaj problem cestovne povezanosti Tuzle i Sarajeva počne rješavati.

Pare nisu problem

– Ukoliko ovaj amandman bude prihvaćen, to ne znači da će ubrzo krenuti i sama gradnja. Naime, naš najveći problem nisu finansijska sredstva, već nedostatak projekata. Zbog toga često ulazimo u područje populizma, gdje se obećava gradnja, a ustvari nismo napravili ni prvi korak, a to je plan. Ideja je da se u prve dvije godine mandata završi izrada planske dokumentacije tako da se mogu stvoriti pretpostavke da se u 2025. i u 2026. godini krene sa gradnjom prema definisanim lotovima. Žalosno je što smo dosad izgubili nekoliko desetljeća a da bar nismo uradili projektnu dokumentaciju za ovu dionicu, naveo je Hadžić.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci