fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

Vikend preporuke 14-16.1. | City Magazine

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za koje mislimo da su vredne vašeg vremena. Kao i uvek, mnoštvo preporuka možete pronaći u našoj agendi, a u nastavku smo izdvojili nekoliko za vikend od 14. do 16. januara. Uživajte.

Bjesovi u klubu Fest (14.1. u 21h)

Legendarna rok grupa Bjesovi iz Gornjeg Milanovca nastupiće večeras u zemunskom klubu Fest od 21h. Karte su 1200 dinara, a one kupljene za prethodni, otkazani koncert Bjesova u Festu važiće i za ovaj nastup.

Bjesovi su rok grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom „Bader Majnhof” da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u „Sent Galen”, pa „Čajna Blu” i konačno u „Bjesovi“. Do danas su izdali 6 albuma a najveći uspeh grupe bio je drugi po redu (bezimeni) album. Ove godine grupa obeležava 25 godina od tog izdanja.

Dama sa kamelijama Đuzepea Verdija (15.1. u 19h)

„Kakve sve puteve nalazi srce i kakve razloge daje sebi da bi postiglo ono što želi?” Ova rečenica iz romana Dama s kamelijama opisuje ga na odličan način. Dama s kamelijama je najpoznatije delo Aleksandra Dime Sina, u kome se opisuje priča o ljubavi dvoje mladih ljudi, Margarete i Armanda. Veruje se da je pisac prilikom stvaranja romana bio nadahnut događajem iz svog života, kada je upoznao mladu prodavačicu ljubavi i prepustio se njenim čarima.

Da ovo nije samo još jedna obična ljubavna priča, dokazuje njen uticaj na druge umetnike. Godinama je u pozorištima širom sveta jedan od omiljenih komada, a priča je i ekranizovana 1936. godine. Glavnu ulogu u filmu imala je Greta Garbo kojoj je ovo ostvarenje donelo nominaciju za Oskara u kategoriji glavne ženske uloge. Đuzepe Verdi je takođe bio inspirisan ovim delom kada je komponovao Travijatu.

Berza ploča, stripova i knjiga u SKCNS Fabrika (15.1. od 11 do 15h)

Prva ovogodišnja Berza vinila, kompakt diskova, kaseta, stripova i knjiga održaće se u subotu, 15. januara u Fabrici SKCNS-a. Na berzi će se naći stara izdanja, nova izdanja i rariteti, a održavaće se redovno tokom cele godine, svake druge subote u mesecu. Berza počinje u 11 časova i trajaće do 15 časova. Berza će se održati u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Republike Srbije.

Alisa u zemlji strahova u JDP-u (15.1. u 20h)

Radnja komada prati Alisu ne kao devojčicu već kao tridesetogodišnjakinju koja bi trebalo da vodi život po uzusima današnjeg društva – karijera, porodica, stabilnost i odraslo ponašanje – a umesto svega toga ima novog psihoterapeuta s kojim analizira stanje sopstvenog uma. Dok je bila mala, taj isti um skrivao je zemlju prepunu raznoraznih čuda i mogućnosti za ista, a ovaj, današnji, zreli, skriva isključivo sumnju i strahove. Da li je mogući povratak u zemlju čuda ili neko novo iskustvo predstavlja glavno pitanje predstave.

Uloge tumače: Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Iva Stefanović i drugi. Mia Popovska je kostimografkinja dok scenografiju potpisuju Numen/For Use i Vanja Magić.

Izložba Za uspomenu i dugo sećanje u Kulturnom centru Beograda (traje do 24.2)

Fotogafije Milice Mrvić pripadaju takozvanoj staged fotografiji, ili kako je najčešće prevodimo kao „režirana“ fotografija. Pažljivo i do detalja izrađena koreografija, precizno izvedeni performativni elementi stvaraju jedinstvenu artificijalnost i izvesnu dozu fantazije koja nas pre stimuliše na preispitivanje nego na čitanje.

Portretisane osobe najčešće zatičemo u „zamrznutim“ scenama, „uznemiravamo“ ih u njihovoj igri ili izmaštanom događaju. Mi smo tu nepozvani gosti koji svojim prisustvom prekidamo ono što za nas izgleda kao nadrealna scena.

Fotografije: Promo

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...