fbpx
Vijesti

(VIDEO) Putinov general prijeti: Ukrajina je samo odskočna daska za dalji sukob s Evropom

Ključni ruski general kojeg je Vladimir Putin ove sedmice promaknuo smatra invaziju Ukrajine “odskočnom daskom” za daljnji sukob s Evropom. Odlukom ruskog predsjednika general Andrej Mordvičev ove je sedmice promaknut u čin generala pukovnika, a već je služio u ulozi zapovjednika Središnjeg vojnog okruga i ruske Središnje grupe snaga u Ukrajini.

U nedavnom intervjuu za moskovsku državnu televiziju Rusija-1, čija se snimka danas pojavila na društvenim mrežama, Mordvičev je rekao kako vjeruje da će Putinov rat trajati dosta dugo i proširiti se u budućnosti, prenosi Index.

– Mislim da ima još dosta vremena za potrošiti. Bespredmetno je govoriti o određenom razdoblju. Ako govorimo o istočnoj Evropi, što ćemo morati, naravno da će to biti duže, rekao je general.

– Ukrajina je samo odskočna daska?, upitao je zatim novinar.

– Da, apsolutno. To je samo početak, odgovorio je Mordvičev te dodao da rat “neće ovdje stati”.

Uoči invazije na Ukrajinu, Putin je iznio viziju rekonstitucije teritorija Ruskog Carstva u jedinstveni blok. Ruski čelnik i njegovi saveznici opetovano su izjavljivali da ne vide Ukrajinu neovisnu od Rusije, rekavši da se treba vratiti pod kontrolu Moskve.

Neki od Putinovih saveznika često su iznosili mogućnost širenja invazije Kremlja na zemlje NATO-a, uključujući Poljsku i nekoliko drugih istočnoevropskih zemalja. Neki su analitičari na Zapadu stoga zabrinuto komentarisali da bi Moskva mogla imati pretenzije izvan granica Ukrajine.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima