Connect with us

Vijesti

/VIDEO/ NOVA BRUKA: Načelnik Kalesije svojom izjavom dokazao da ne poznaje Statut općine koju vodi!?

Objavljeno

na

Načelnik Kalesije Sead Džafić se, po ko zna koji put rekli bi “zlobnici”, obrukao svojom izjavom.

Naime, komentarišući današnje proteste za lokalnu televiziju Džafić je rekao, između ostalog, da “on podržava proteste građana”.

I vjerovatno je trebao tu stati!

Jer da je stao, ne bi se obrukao. Možda.

Ali načelnik Džafić je nastavio i izrekao jednu, u najmanju ruku, veliku nebulozu:

Svako vijeće (Općinsko) pa i ono u Kalesiji je zakonodavno tijelo, kad ono donese odluku ja to moram ispoštovati – rekao je sa blagim osmijehom na licu Sead Džafić, prvi čovjek jedne općine.

Iz njegovih riječi se može zaključiti da načelnik Kalesije očito ne poznaje Statut općine koju vodi već 5 godina!

Naravno da Općinsko vijeće NEMA status zakonodavnog tijela! Nijedno, ne samo ono u Kalesiji!

“Općinsko vijeće je predstavničko tijelo građana koje donosi općinske propise i druge akte u okviru
prava i dužnosti Općine iz samoupravnog djelokruga Općine, te obavlja i druge poslove, u skladu sa
Ustavom, zakonima i Statutom općine” – stoji u Statutu općine Kalesija, općine koju vodi pomenuti načelnik.

Podsjećanja radi, Općinsko vijeće nema nadležnosti za donošenje i usvajanje zakona, već
isključivo statuta, budžeta i drugih akata koji nemaju zakonsku snagu.

Dakle, načelnik nikako ne predstavlja izvršnu vlast, s druge strane Općinsko vijeće nikako nije zakonodavna vlast!

Kalesijo puna si mi cvijeća – kaže se u jednoj pjesmi. Nažalost, sve je manje cvijeća u Kalesiji, a i ono što ga ima, nema ko da zaljeva jer svaki dan Kalesijci odlaze iz svog grada. Možda je sada i jasnije zašto je to tako…

 

Bh portal

Oglašavanje

Vijesti

BHRT za 200 KM prodaje Yugu, za 300 kamion bez dokumenata

Objavljeno

na

Od

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) objavila je javni poziv za prodaju rashodovanih vozila ove medijske kuće. Javna prodaja bit će održana 27. oktobra u zgradi RTV doma u Sarajevu.

Između ostalog, državna televizija prodaje više Lada Niva po početnim cijenama od 300 do 1.300. KM, pri čemu najjeftinijoj nedostaje motor.

U ponudi je i više Ford i Volkswagen kombija po cijeni od 1.500 do 2.000 maraka.

Lista vozila koja su u ponudi

Osim putničkih i terenskih, BHRT prodaje i jedno specijalo TV vozilo, kamion Mercedes iz 1982. godine bez dokumenata, po cijeni od 300 KM.

Ljubitelji rariteta imaju priliku od državne televizije kupiti i Zastavin automobil Yugo po cijeni od samo 200 maraka.

U početne cijene nije uračunat PDV.

 

Klix

Nastavite čitati

Vijesti

Prije 18 godina preminuo je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović

Objavljeno

na

Od

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Zbog pripadnosti organizaciji ”Mladi muslimani” Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine.

Nakon što je poslije trogodišnjeg studiranja napustio agronomiju, Izetbegović je upisao Pravni fakultet u Sarajevu, kojeg je uspješno završio u roku od dvije godine. Od 1950. do 1960. godine radio je kao rukovodilac gradilišta, a od 1960. do 1982. godine, kao pravni savjetnik u brojnim sarajevskim firmama.

U proljeće 1983. godine je uhapšen i u ljeto iste godine u montiranom ”Sarajevskom procesu” osuđen na 14. godina zatvora. U zatvoru je proveo šest godina.

Po izlasku iz zatvora Izetbegović je 1990. godine sa grupom istomišljenika formirao je Stranku demokratske akcije (SDA), koja je na slobodnim izborima osvojila najviše glasova i kasnije će odigrati ključnu ulogu u odbrani BiH od agresije. Na čelu države i SDA bio je u više mandata.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najutjecajniji španski list, madridski “El Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine, a ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami saučešća su pristigli iz oko 100 zemalja.

Nastavite čitati

Najčitanije