Connect with us

Magazin

/VIDEO/ Nestvarne scene u vremenu pandemije: Novozelandski bend održao koncert pred 50.000 ljudi

Objavljeno

na

Dok pandemija koronavirusa u svijetu i dalje remeti planove brojnih muzičara i pjevača, Novi Zeland trenutno kao da se nalazi na drugoj planeti. Popularni novozelandski sastav Six60 održao je koncert pred 50.000 ljudi na stadionu u Aucklandu.

I dok bi ovakve informacije u vremenu prije marta 2020. godine bile potpuno besmislene, pandemija koronavirusa promijenila je mnogo toga, a prvi su posljedice pandemije na svojoj koži upravo osjetili muzičari. Brojni muzički događaji su otkazani, a neki od njih su prebačeni u online format što zadovoljava formu, ali svakako suštinu ovakvih događaja ne.

Za razliku od ostatka svijeta, trenutna situacija na Novom Zelandu je i više nego odlična, a u državi su aktivna samo 33 slučaja zaraze koronavirusom.

Zbog toga, epidemiološke mjere kakve se propisuju u ostatku svijeta u ovom trenutku na Novom Zelandu su besmislene što su iskoristili i članovi Six60 benda te su organizovali, kako je najavljeno, najveći koncert na svijetu od početka pandemije koronavirusa.

Jedna od obožavateljica grupe Lucy Clumpas izjavila je kako joj je cijelo iskustvo poprilično nadrealno s obzirom da je prošlu godinu provela u Velikoj Britaniji suočavajući se sa brojnim restrikcijama.”Veoma je važno za nas kao ljude da se možemo okupiti i pjevati zajedno iste pjesme. Osjećamo se kao važan dio nečega”, rela je Clumpas.

Pjevač grupe Matiu Walters prije koncerta je izjavio kako želi da sve njegove kolege u svijetu što prije počnu uživati u koncertima kao što oni uživaju sada.

“Znamo kako je biti zatvoren. To je užasno iskustvo. Nismo znali da li ćemo ponovo imati svirku, ali imamo sreće da smo na Novom Zelandu”, rekao je Walters.

Iako je grupa Six60 popularna na Novom Zelandu, do sada nisu uspjeli ostvariti veći internacionalni uspjeh. Međutim, kako ističu članovi benda, spremni su još jednom pokušati ostvariti značajan uspjeh u drugim dijelovima svijeta.

Kako su naglasili, u novembru imaju u planu organizaciju turneje u državama Evropske unije i Velike Britanije te se zbog toga nadaju kako će situacija u ovom dijelu svijeta biti znatno bolja te da će svi moći uživati u koncertima uživo.

Oglašavanje

Magazin

Dubrovnik 65. najskuplji grad za život na svijetu

Objavljeno

na

Od

Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grijanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mjestu.

Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića – “Deset u pola”

Objavljeno

na

Od

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu.

image

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Nastavite čitati

Najčitanije