fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Veliki preokret: Igman više nije lider bh. namjenske industrije

Konjički div Igman više nije lider domaće namjenske industrije, odnosno više nije kompanija s najvećim prihodima.

Njega je s trona skinuo vogošćanski Pretis, izvještava BiznisInfo.ba.

BiznisInfo.ba je u nekoliko navrata pisao da u posljednje dvije godine padaju prihodi Igmana uprkos ogromnim ulaganjima i veoma povoljnim uslovima na tržištu.

Istovremeno raste prodaja skoro svih drugih domaćih firmi koje proizvode oružje ili municiju.

Igman je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,2 miliona KM, u odnosu na 48,2 iz istog perioda prošle godine.

Kompanija je za cijelu 2022. ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka.

S druge strane, prihodi drugih kompanija namjenske industrije u BiH rastu.

Vogošćanski Pretis je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,3 miliona KM, čime je postao kompanija s najvećim prihodima unutar namjenske industrije Bosne i Hercegovine.

Pritom je Igman imao prihode od ugovora s kupcima u iznosu od 28 miliona, a Pretis 39 miliona KM. Igman je ostvario dobit od 2,5 miliona KM, a Pretis čak 8 miliona KM.

I neke druge kompanije su došle na korak do toga da prestignu Igman.

Kako smo ranije pisali, Pobjeda Technology Goražde (PTG) imala u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.

To znači da je razlika u prihodima između Igmana i PTG-a spala na manje od tri miliona KM u 2023, dok je u istom periodu lani bila čak 20 miliona maraka. Za samo godinu razlika je smanjena za čak 17 miliona maraka. PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije.

Druga goraždanska firma – Unis Ginex, također se opasno približila jer je u prvoj polovini ove godine imala prihode od 33,1 milion KM (u istom periodu lani prihodi bili 28,5 miliona).

Dakle, u ovom slučaju razlika je smanjena za oko 14 milona, sa oko 20 miliona na oko 6 miliona maraka. Ginex je, kao i Igman, u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...