Povežite se sa nama

Vijesti

Veliki požar u Banovićima, vatra u povratničkom naselju

Objavljeno

-

Tri ekipe Vatrogasne jedinice iz Banovića gase veliki šumski požar u povratničkom naselju Seona koji je izbio danas. Ovo područje graniči s općinama Zavidovići i Lukavac.

“U toku dana uspjeli smo ugasiti dio koji je prijetio kućama u naselju Orahovica koje pripada Lukavcu. Sad se borimo da zaustavimo vatru koja pali sve prema zaseoku Delići u MZ Seona, koja je na području naše općine”, kaže za portal RTVTK Zijad Kifić, smjenovođa banovićke Vatrogasne jedinice.

Na drugoj lokaciji, kaže Kifić, na razmeđi između naselja Mušići i Bećići, na dijelu koji nije naseljen ugasili su danas požar niskog rastinja. Ali na lokaciji aktuelnog požara je gusta, uglavnom crnogorična, borova šuma koju zasigurno neće uspjeti ugasiti tokom noći.

“Mi smo već obavijestili Civilnu zaštitu. Informacija je stigla do Kantonalnog štaba. Trebat će nam pomoć. Očekujemo je ujutru”, dodaje Kifić.

Gašenje požara vatrogascima na terenu otežava jak vjetar koji plamen nosi sa krošnje na krošnju drveća.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

N1 BiH

Oglašavanje

Vijesti

Zenička bolnica prikupila oko 730.000 KM donacija u novcu i robama

Objavljeno

-

Od

Pozivu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) da im za borbu protiv pandemija Covida-19 doniraju novac, druga sredstva te robu, odazvalo se 95 pojedinačnih donatora, a vrijednost donacije u novcu  i raznim sredstvima je viša od  730.000 KM.

Novčanih donacija bilo je 16, u ukupnoj vrijednosti 308.159 KM, od kojih je ona od 200.000 KM koju je donirao BH Telecom pojedinačno bila najveća. Ostale su donacije u medicinskoj opremi i robama, u vrijednosti višoj od 420.000 KM.

– Sve vrste i svaki iznos donacija u ovom periodu nam je, zaista, bio dobrodošao. Bilo je tu visokih novčanih iznosa, kao što je bio iznos BH Telecom od 200.000 KM.

Bilo je vrlo značajnih donacija, ali svako je davao u mjeri u kojoj je bilo moguće s njegove strane. Ja sam izuzetno zahvalan svima koji su se odazvali našem pozivu da nam pomognu u ovoj situaciji – ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac, te napominje da su to sve bile namjenske donacije.

Značajne donacije bile su, napominje Skomorac, donacije testova za Covid-19 od  Federalne uprave civilne zaštite, kao i više donacija u robi i opremi Kantonalne civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. Informacije o svim donacijama, napominje Skomorac, objavljuju na zvaničnoj stranici KBZ-a.

-Informacije su u svakom trenutku i svakome dostupne, da vidi  da li se radi o novčanoj ili donaciji opreme – kaže Skomorac za FENU.

KBZ je prošle sedmice dobio CT, a ove i mobilni rendgen aparat, koji će im, kaže Skomorac, omogućiti „potpunu i nezavisnu dijagnostičku obradu Covid-19 pozitivnih pacijenata, koji će biti tretirani na siguran i bezbjedan način”. Pritom neće biti ugroženi dijagnostički putevi drugih pacijenata KBZ-a.

Nabavku tih aparata, posredstvom Kantonalne uprave civilne zaštite, izvršili su preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji je također osigurao dio novca, a finansirala ih je Vlada ZDK. Vlada ZDK je bila i najveći donator zeničke bolnice u protekla nešto više od dva mjeseca, koliko traje borba protiv pandemije.

– Mogu kazati da je Kantonalna vlada imala izuzetnu reakciju i odziv za naše potrebe. Mi smo, kroz reablans budžeta, samo za potrebe Covid-19 pozitivnih pacijenata, dobili 2.150.000 KM. Ta su sredstva opredjeljena za hitne nabavke, koje smo morali realizirati, za što smo već potpisali ugovore za nabavku opreme.

Radi se o vrlo značajnoj opremi, koja će omogućiti i u sadašnjem trenutku, a i u očekivanom novom talasu epidemije, da bude u funkciji – ističe direktor KBZ-a.

-Vrlo smo zahvalni na način na koji je Vlada ZDK reagovala i omogućila da „prepakujemo“ i reorganizujemo bolnicu, u smislu da ćemo u sadašnjem trenutku, a i u budućem periodu, biti sposobni da vršimo vrlo kvalitetan prihvat i tretman Covid-pozitivnih pacijenata- rekao je Skomorac.

KBZ je, zbog smanjenja obima poslova te ukidanja „hladnog“ operativnog programa i specijalističko-konsultativnih usluga, mjesečno u gubitku od 500.000 KM.

-To su sredstva koja bismo inače, uslovno rečeno, zaradili od pacijenata koji dolaze iz Srednjobosanskog kantona, također i od usluga koje pružamo Federalnom fondu solidarnosti, a i dijela usluga koje pružamo prema našem Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a (ZZOZDK).

To će u budućem periodu predstavljati ogroman teret za našu ustanovu. Pokušavam, na neki način, da informišem sve relevantne organe da imamo taj problem. Vidjet ćemo kako će se dalje situacija odvijati- rekao je direktor Skomorac.

ZZOZDK, napominje Skomorac, za sada uplaćuje redovno i u punom iznosu planirane tranše, ali  ne mogu predvidjeti kako će se situacija odviajti do kraja godine.

-Sa ovakvim, smanjenim prihodom, do kraja godine može doći u pitanje otplata dugoročnog kredita, koji imamo prema konzorciju banaka. Mi smo se obraćali konzorciju banaka za odgodu plaćanja, da se napravi produženje roka otplate, ali do sada nismo dobili pozitivan odgovor.

Još uvijek smo u razgovorima i nadamo se da ćemo uspjeti, jer to bi nam bila velika pomoć. Da li će doći do razumijevanja sa njihove strane, vidjet ćemo. To bi nam oslobodilo oko 1,5 miliona KM, što bi nam bilo važno za ukupno poslovanje ustanove, ali ništa ne zavisi od nas – kaže Skomorac, koji napominje da se radi o rati u iznosu od 700.000 KM.

Zadnju ratu su, napominje, platili 10. aprila te ističe da su do sada redovno i bez poteškoća servisirali kredit od 16.000.000 KM, koji su uzeli za otplatu dugogodišnjih dugova dobavljačima lijekova i opreme.

Nastavite čitati

Vijesti

Olujno nevrijeme pogodilo Prijedor, Sanski Most, Banju Luku: Vjetar čupao krovove

Objavljeno

-

Od

Olujni frontalni vjetar u Prijedoru danas poslijepodne poslijepodneva čupao je ograde i lupao stakla na pojedinim zgradama. Fotografije objavljene na Facebook stranici bosanskih lovaca na oluje pokazuju o kakvom zastrašujućem olujnom nevremenu se radilo.

U Banjoj Luci oboreno drvo - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Za manje od sat vremena, jak olujni vjetar napravio je pravi haos na ulicama Banja Luke. Svuda se mogu vidjeti polomljene grane, a u centru, kod stare Hirurgije na trotoar je palo čak i cijelo drvo.

Jedan od oštećenih krovova - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

I područje Sanskog Mosta nešto prije 17 sati je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakim naletima vjetra.

Vjetar je prouzrokovao probleme vlasnicima lokala kojima vjetar čupa tende i nosi stolice i inventar sa njihovih ljetnih bašti. Vjetrovi brzinom od 70 do 80 kilometara na sat, na pojedinim mjestima i 90 lomili su i čupali drveće te rušili krovove.

Nastavite čitati

Najčitanije