fbpx
Magazin

Veliki domaći “trash” hit iz devedesetih je obrada, da ne kažemo nešto grublje, a da niko o tome nema pojma

Snow je kanadski rep rege izvođač koji je bio aktuelan samo jedno leto i bio na vrhuncu slave pre tačno 30 godina. On vrlo verovatno nema pojma da je jedna njegova pesma veliki hit u Srbiji. Nije njegovo izvođenju doduše, i ne mislimo na „Informer“.

Tog 19. janaura, pre 30 godina, 1993, Snow je mislio da će dotaći zvezde sa svojim albumom prvencem, „12 Inches of Snow“ s obzirom da je pesma „Informer“ već neko vreme bila ogroman svetski hit.

Izlazak albuma ga je doduše dočekao u zatvoru, gde se zadesio jer je služio kaznu za pokušaj ubistva, gde je bio, kako će on kasnije reći, pošto se samo pokoškao sa ljudima u pabu.

Po izlasku, nadao se da će zbog svog velikog hita osvojiti sve, ali sa pesmom „Informer“ se i završava bilo kakav nagoveštaj njegove uspešne karijere. Kritika je sahranila album, nijedna se pesma nije izdvojila, a on će narednih nekoliko decenija živeti od tantijema svog velikog hita, pojavljivanjima po rijalitijima, i retro žurkama širom svete.

Međutim, pesma „Lady with the Red Dress“ sa njegovog albuma prvenca je nastavila da živi na ovim prostorima, pod imenom „Olovna ruka“.

Olovna ruka je jedna od omiljenijih „trashy“ pop/dens pesama sa kraja devedesetih, jednog od članova dinastije Đogani, Bakija B3, koju mnogi ironično ili ne, vole da puštaju na svojim žurkama. Spot je bio smehotresan i priča za sebe, s obzirom da je trebalo da vuče na neku ozbiljnu stranu, sa porukom i pričom, ali kao i većina takvih stvari devedesetih, dobio je svoj kemp tretman.

I Snow i B3 su negde na istom danas. Obojica žive na račun stare slave i par minuta kad su bili u centru pažnje. Dobro, Bakiju je možda lakše jer smo manja sredina, a i već smo pomenuli njegovo „kraljevsko poreklo“. A i uvek može da uleti u neku Zadrugu ili Parove (što je i činio).

Pesmu „Olovna ruka“ ćemo naravno nazvati obradom, a ne nekako drugačije, ali moramo i da se podsetimo da je pesma nastala devedesetih, kad je realno granica i koncept autorskih prava bio mnogo rastegliviji.

Tako da sumnjamo da Snow zna da ova verzija pesme postoji, ali svakako može da bude zbunjen, ako nekad u dosadi pregledava komentare na Youtube-u i vidi da mu neki ljudi na nekom njemu nerazumljovom jeziku ostavljaju poruke koje glase – koga ona loži sad znam!

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci