fbpx
Magazin

Većina ljudi ih skladišti pogrešno: Uz ovaj trik banane ostaju sveže do dve nedelje

Većina ljudi banane čuva u činiji za voće zajedno sa drugim, ali u roku od nekoliko dana kora promeni boju, jer počne da sazreva, a do kraja nedelje može da postane tamnosmeđa i gnjecava. U pokušaju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, pronašli smo trikove za usporavanje procesa sazrijevanja.

Izvadite banane iz plastične kese

Obavezno izvadite banane iz plastičnih kesa u koje su upakovane, jer će plastika zadržati vlagu koju banane otpuštaju kroz etilen dok sazrevaju, uzrokujući da sazrevaju još brže.

Odložite ih na pravo mesto u kuhinji

Čuvajte svoje banane na radnoj površini ili negde na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svetlosti i previsokih temperatura dok sazrevaju.

Sve tople površine ubrzaće proces sazrevanja, stoga izbegavajte da čuvate u blizini šporeta/toplih uređaja.

Odvojte ih od ostalog voća i nakačite

Banane treba držati podalje od ostalih namirnica, pre svega voća i povrća kao što su: breskve, paradajz, avokado, smokve i jabuke, ako ne želite da prebrzo sazru.

Držanje banana obešenih može vam pomoći da ih očuvate svežim, budući da će svako oštećenje ili izlaganje samog mesa banane kisiku ubrzati sazrevanje. Kačenje banana omogućuje vazduhu da se slobodnije kreće oko banane i potiče etilen da se udalji od voća.

Kačku za banane možete da napravite sami tako da ispod kuhinjskog elementa postavite malu kukicu.

Peteljke zamotajte u prozirnu foliju

Takođe, možete upotrebiti prozirnu foliju na krajevima banana nakon što ih odvojite kako biste usporili proces sazrevanja. Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gde se često spajaju. Ovo će ih duže održati svežim, jer upija etilen na vrhu voća odakle se ispušta, umesto da dopušta da se raširi i izloži druge banane plinu.

Kuglice za apsorpciju etilena

Majk iz Kitchen Tips Online eksperimentisao je s kuglicama za upijanje etilena kako bi smanjio brzinu sazrevanja banana.

Kuglice su stavljene u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko banana i držane u frižideru. Rezultati su upoređeni s hrpom banana koje su bile ostavljene na kuhinjskom pultu bez kuglica za upijanje etilena.

„Peti i šesti dan počinjemo da primećujemo značajnu razliku. Osmog dana primetila sam da su banane koje nisu u posudi znatno mekše od onih u posudi“, rekao je Majk.

Do 12. dana, banane u hermetički zatvorenoj posudi s kuglicama za upijanje etilena još su imale malo zelene boje na sebi. Do 15. dana banane su bile još uvek jestive.

Izvor: jutarnji.hr

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci