Connect with us

Magazin

Večeras se dodjeljuje najprestižnija filmska nagrada Oscar: Naprijed “Quo Vadis, Aida?”!

Objavljeno

na

Večeras, odnosno sutra u Dolby Theatreu, u Los Angelesu, se održava 93. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke. Među nominovanim je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić.

Ceremonija će se po našem lokalnom vremenu odvijati u noći sa nedjelje na ponedjeljak.Treću godinu zaredom ceremoniju neće voditi jedan domaćin. Akademija je 12. aprila objavila spisak koji sadrži 15 prezentera, a neki od njih su: Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon, Harrison Ford, Angela Bassett itd.

Film “Mank” Davida Finchera ima najviše nominacija (10) u kategoriji za najbolji film. Bavi se životom Hermanua J. Mankiewicza, scenariste filma “Citizen Kane” Orsona Wellesa. Šest nominacija u istoj kategoriji ima film “Nomadland” Chloé Zhao koji govori o nezaposlenoj udovici koja se odlučila baviti režijom.

“Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić koji tematizira genocid koji se dogodio u Srebrenici je nominovan u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Nominacije su 15. marta putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. U istoj kategoriji se takmiče “Another Round” Thomasa Vinterberga, “Collective” Alexandera Nanaua, “The Man Who Sold His Skin” Kaouther Ben Hanije i “Better Days” Dereka Tsanga.

Producenti su od nominovanih zatražili da fizički prisustvuju ceremoniji iako je pandemija koronavirusa, a režiserka Jasmila Žbanić je već nekoliko dana prije stigla u Los Angeles. Nažalost, glumci koji su ostvarili glavne uloge u “Quo Vadis, Aida?” neće biti prisutni. Među njima su: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić i drugi.

U koprodukciji je učestvovalo osam država: Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Francuska, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija i Turska. Ovo je prvi igrani film koji se bavi genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine kada je tokom tri dana ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca. Bili su bosanski muslimani koji su se sklonili u sigurnu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u istočnoj Bosni. Iz ovog razloga je “Quo Vadis, Aida?” izuzetno važan film kako za Jasmilu Žbanić tako i za našu državu.

Večeras će Televizija Bosne i Hercegovine (BHT1) emitovati prijenos dodjele Oscara, a specijalni program pod nazivom “Noć Oscara” počinje u 20:00 sati. Film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je dobio Oscara 2002. godine, će biti emitovan u 20:30 sati.

Dešavanja sa crvenog tepiha će se početi prikazivati pola sata nakon ponoći, a dodjela će trajati od dva do pet sati ujutru.

Oglašavanje

Magazin

Dubrovnik 65. najskuplji grad za život na svijetu

Objavljeno

na

Od

Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grijanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mjestu.

Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića – “Deset u pola”

Objavljeno

na

Od

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu.

image

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Nastavite čitati

Najčitanije