Vijesti

Vapaj iz Konjica: Imamo najviše zaraženih, nemamo testova, epidemiologa, prepušteni smo sami sebi…

Podijelite:

Pored koronavirusom, građani Konjica suočeni su i s nedostatkom podrške HNK, kantona kojem pripada opština Konjic.

Iako se Konjic nalazi u žarištu epidemije koronavirusa, Krizni štab Konjica i medicinsko osoblje Opće bolnice Konjic prepušteni su sami sebi bez ikakve pomoći kantonalnih vlasti iz Mostara, i SKB Mostar koja se finansira i novcem građana Konjica.

Opštinski štab CZ Konjic obavijestio je SKB Mostar da im nedostaje testova za testiranje osoba iako su opština s najvećim brojem zaraženih a samim time i potencijalno zaraženih. Također OŠ CZ Konjic zahtijeva od SKB Mostar da sve informacije o broju testiranih i njihovim rezultatima prvo šalje Domu zdravlja i Štabu CZ u Konjicu.

image

Dalje, Opštinski štab Civilne zaštite Konjic zatražio je od Federalnog štaba civilne zaštite da konjičkoj bolnici osigura angažman dodatnog epidemiološkog osoblja s obzirom da je jedinom zaposlenom epidemiologu u Domu zdravlja Konjic zbog kontakta s pozitivnom osobom na koronavirus 24. marta izdato rješenje o samoizolaciji.

Konjic sada ima 17 osoba zaraženih koronavirusom i Opštinski štab civilne zaštite da se taj broj zbog kontakata poveća u narednom periodu, pa od federalnog štaba traži hitnu pomoć s obzirom da već tri dana nisu ni rađeni testovi zbog nedostatka opreme.

Hitno se od Federalnog štaba civilne zaštite traži adekvatnu opremu za osoblje koje će biti angažirano u Motelu Konjic koji je prenamijenjen u improvizovanu bolnicu. Potrebno je i uspostaviti infektivni odjel u konjičkom Domu zdravlja s obzirom da on ne postoji, a samim tim potreban je i angažman infektologa.

Dakle, iako Konjic pripada HNK, ovaj grad je prepušten sam sebi i nema nikakvu pomoć Mostara.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

OSLOBOĐENJE

Podijelite:

Angažmanom željeznica osigurana proizvodnja osnovnih životnih namirnica u Brčkom
Operativni tim BiH i R Hrvatske rješava pitanje bržeg prometa roba preko granice!

Zadnje vijesti

Možda vam se svidi

Meni