fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Magazin

Uzbudljive izložbe u 2022. godini

U najavi za ovu godinu su mnoge zanimljive umetničke izložbe. U Parizu se krajem januara predstavlja interesantan omaž kreatoru Iv Sen Loranu, u aprilu se očekuje novo izdanje Venecijanskog bijenala i umetnički odgovor na globalne potrese današnjice, a tokom godine biće predstavljene impresivne postavke velikih majstora – dugo pripremane izložbe koje su jedinstvena prilika da se sagledaju umetničke veličine renesansnog genija Donatela, francuskog slikara Pola Sezana, ili holandskog autora Pita Mondrijana.  

Inspiracije Iv Sen Lorana

Foto: OLI SCARFF / AFP / Profimedia

Izložba Iv Sen Loran u muzejima (Yves Saint Laurent aux Musées) koja se otvara 29. januara i traje do 15. maja, realizuje se na čak šest lokacija u Parizu – u Muzeju moderne umetnosti, Centru Pompidu, kao i u muzejima Pikaso, Iv Sen Loran, Orsej i Luvr.

Slavni francuski modni dizajner predstavio je svoju prvu modnu reviju pre tačno šest decenija. Pariski muzeji u kojima je Sen Loran tražio inspiraciju za svoje modele odlučili su da ovu godišnjicu obeleže na poseban način. Tako će u svakom od njih biti predstavljene slavne Loranove kreacije, zajedno sa radovima različitih umetnika. U Muzeju moderne umetnosti, pored slike Raula Dufija La Fee Electricite iz 1937, biće izložene tri glamurozne svilene haljine, dok će u muzeju Orsej biti izložen prvi smoking za žene –  Sen Lorenova kreacija nadahnuta piscem Marselom Prustom. A u Pikasovom muzeju biće objašnjeno na koji način je Pikaso nadahnuo modu Iv Sen Lorana.

U Muzeju Iv Sen Lorana ekskluzivno za ovu priliku biće izloženi važni arhivski materijali iz modne kuće, koje su godinama pažljivo čuvali Pjer Berže i Iv Sen Loran. U velikoj meri nepoznati, ovi materijali omogućavaju da se razume rad velike modne imperije. Oni ilustruju svakodnevni rad Sen Lorana i njegov kreativni proces, a ujedno odaju počast brojnim dizajnerovim saradnicima.

Priča o Stounhendžu

Foto: Lewis Mitchell / Alamy / Alamy / Profimedia

Svet Stounhendža (The World of Stounhenge) u Britanskom muzeju u Londonu će od 17. februara do 17. jula pokušati da posetiocima posredno pruži odgovore na pitanja o jednom od najpoznatijih i najmisterioznijih spomenika na svetu.

Stounhendž je izgrađen pre više od četiri milenijuma, a izložba otkriva da su ljudi koji su ga izgradili (stanovnici praistorijske Britanije) bili razvijeniji nego što se misli, i imali trgovinske veze sa kontinentalnom Evropom. Ljudska priča iza kamenja otkriva se kroz razne fascinantne predmete. Među njima su kamene sekire sa severnoitalijanskih Alpa, zadivljujući zlatni nakit, kao i primerci ranih metalnih radova. Tu je i svojevrsni hajlajt izložbe – nebeski disk Nebra – najstarija preživela mapa zvezda na svetu. Izuzetno očuvan drveni krug star 4.000 godina nazvan Seahenge takođe je zanimljiv eksponat, pozajmljen po prvi put.

Svet Stounhendža predstavlja nov i drugačiji uvid u jedno od velikih svetskih čuda, a njeni eksponati ponudiće važne zaključke – o verovanjima, ritualima i složenom pogledu na svet neolitskih ljudi.

Donatelova remek-dela

Foto: ISA HARSIN / Sipa Press / Profimedia

Od 19. marta do 31. jula u palati Stroci i u muzeju Barđelo u Firenci, moći će da se pogleda izložba renesansnog majstora Donatela, firentinskog vajara iz 15. veka.

Donatelo je smatran vrhunskim skulptorom svog vremena – vešto je koristio različite materijale, suptilno rezbario, stvarao voluminozne radove, te uspešno dočaravao najrazličitije ljudske emocije. A mnogi umetnici koji su stvarali nakon njega smatrali su ga uzorom i učiteljem – pored ostalih i Mikelanđelo, Rafaelo, Leonardo…  

Prolećna izložba pokazaće kako je Donatelova umetnička vizija uticala na njegove savremenike, te kako je bila dominantna sve do pojave Karavađa. Biće izloženo čak 130 originalnih radova – moći će da se vide i bareljefi koje je Donatelo radio za krstionicu u Sijeni i za baziliku Svetog Antonija u Padovi, kao i manje statue. Zanimljivo je da su eksponate za izložbu pozajmile brojne institucije – Institut za umetnost iz Detroita, Metropoliten Muzej iz Njujorka, Muzej lepih umetnosti iz Bostona, pariski Luvr, Muzej istorije umetnosti iz Beča.  

Mondrijanovi rani radovi

Foto: incamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove godine se obeležava 150 godina od rođenja holandskog slikara Mondrijana, a švajcarska Fondacija Bejler predstavlja izložbu Mondrijan – od 5. juna do 9. oktobra.

Mondrijan je bio jedan od najznačajnijih umetnika avangardnog pokreta. Na njegovo rano stvaralaštvo uticalo je ne samo holandsko pejzažno slikarstvo iz kasnog 19. veka, već i simbolizam i kubizam. Tek početkom dvadesetih godina 20. veka počeo je da se koncentriše na potpuno nereprezentativni slikovni rečnik koji se sastoji isključivo od pravolinijskih rasporeda crnih linija na beloj pozadini i tri osnovne boje – plave, crvene i žute.

Dok se kolekcija Fondacije Bejler fokusira prvenstveno na dela iz kasnijih faza Mondrijanove karijere, njihova ovogodišnja izložba će se osvrnuti na Mondrijanov umetnički razvoj do dvadesetih godina 20. veka, kao i na stilsku genezu kasnijeg rada. Delovi izložbe će se baviti slikarovim omiljenim motivima – vetrenjačama, dinama i morskim pejzažima, biljkama… Izložbu Mondrijan zajednički organizuju Fondacija Bejler i K20 (Kunstsammlung Nordrhein-Vestfalen) iz Dizeldorfa.

Bijenale u Veneciji

Venecijansko bijenale koje predstavlja najznačajnije i najzanimljivije domete savremene umetnosti ove godine se održava od 23. aprila do 27. novembra.

Globalna pandemija, katastrofalni efekti klimatskih promena i razvoj veštačke inteligencije samo su neke od tema koje su okupirale umetnike čiji će radovi biti predstavljeni na glavnoj izložbi ovogodišnjeg, 59. Venecijanskog bijenala.

Sesilija Alemani, glavni kustos, navela je da je njena namera bila da podrži umetnike sa jedinstvenim projektima koji odražavaju njihove umetničke vizije, i u kojima se reflektuje današnje društvo. Dodala je i da je izložba nastala u teškoj opštoj klimi, ali da, uprkos tome, teži da bude optimistična.  

Sezanova retrospektiva

Foto: incamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

Umetnički institut iz Čikaga i londonska galerija Tejt Modern organizuju veliku retrospektivnu izložbu francuskog slikara Pola Sezana. Postavka obuhvata radove iz čitave umetnikove karijere. U Čikagu će biti predstavljeno 90 ulja na platnu, 40 radova na papiru i dve skice, a u Londonu će opseg radova biti umanjen – biće izloženo 70 ulja na platnu i 18 radova na papiru. Retrospektiva, navode organizatori, osvetljava Sezanov rad novim svetlima i dočarava kako je slavni slikar stvarao svoja dela, i zbog čega je njegova umetnost i danas toliko vitalna. Publika će moći da vidi poznate radove, ali i manje poznata dela – alegorijske slike, impresionističke pejzaže, portrete, slike kupača…

Pol Sezan je živeo krajem 19. veka (1839-1906), i svojim radom formirao most između impresionizma kasnog 19. veka i nove linije umetničkog istraživanja koja se rodila u ranom 20. veku. Inventivan, hrabar i cenjen, Sezan je uticao na mnoge slavne umetnike – Monea, Pisara, Matisa, Pikasa.

Tokom vođenja kroz retrospektivu, posetioci će moći da saznaju kako je Sezan koristio boje, te kako je konstruisao kompozicije i dolazio do jedinstvenih likovnih rešenja.

Izložba u Čikagu biće otvorena od 15. maja do 15. septembra, a u Londonu od 6. oktobra do 12. marta naredne godine.

Documenta

Foto: UWE ZUCCHI / AFP / Profimedia

Ovogodišnji izabrani kustos izložbe Documenta – postavke koja predstavlja svetsku savremenu umetnost, je indonežanski umetnički kolektiv Ruangrupa. Kolektiv najavljuje da će izložba biti odraz i ogledalo našeg vremena, baš kao i prethodna Documenta izdanja. Umetnici koje je Ruangrupa odabrala i koji su pozvani da učestvuju ove godine uglavnom su sa globalnog juga, a među njima je mnogo različitih kolektiva. Pored ostalih, predstaviće se The Nest Collective iz Kenije, La Intermundial Holobiente iz Argentine, Keleketla iz Južne Afrike, Sa Sa, umetnički projekti iz Kambodže.

Izložba Documenta održava se u nemačkom gradu Kaselu, u različitim prostorima, i biće otvorena od 18. juna do 25 septembra.

Izložba skulptura u Kataru

Monumentalna zlatna skulptura ptice falkon (nacionalni simbol Katara) jedna je od 40 skulptura u javnom prostoru koje čine veliku ovogodišnju izložbu skulptura. Povod za ovu izložbu na otvorenom koja se realizuje tokom čitave godine u celoj zemlji je Svetsko prvenstvo u fudbalu koji se održava u novembru.

Skulptura Falkon delo je holandskog umetnika Toma Klasena, a ostale radove potpisuju umetnici Brus Nauman, Isa Gencken, Subod Gupta, Mark Handfort, Katarina Frič.

Naslovni kolaž: incamerastock / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...