Povežite se sa nama

Vijesti

Uticaj korone na izborni proces: 100.000 rolni toalet-papira za izbore

Objavljeno

-

Održavanje izbora u uslovima virusa korona značajno će poskupjeti, iskomplikovati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura biračima, a prostorije na dan izbora moraće se provjetravati najmanje jednom svakih sat vremena.

Iz Instrukcije o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima pandemije kovid-19, koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pored standardne opreme biće neophodno obezbijediti i više od 100.000 rolni toalet-papira, isto toliko maski i rukavica te više od 40.000 ubrusa.

U ovoj instrukciji se navodi da će po jednom biračkom mjestu, kojih u BiH ima oko 5.500, biti neophodno obezbijediti po 20 rolni toalet-papira, isto toliko maski i pari rukavica, ali i osam papirnih ubrusa, jedan beskontaktni toplomjer i po tri jednokratna kombinezona i tri vizira za članove biračkih odbora koji direktno rade sa biračima.

“Tri sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije, dva sredstva za dezinfekciju ruku, dva čvrsta i jedan tečni sapun, kao i po jedno sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto i sredstvo za dezinfekciju pultova, te kanta za odlaganje rukavica i maski kao i uputstva o postavljanju kante”, stoji u instrukciji.

Osim toga mora se obezbijediti po jedan poster “Upozorenje na opasnost od kovida-19” i “Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa kovid-19” i tri žute samoljepljive trake s natpisom “Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara”.

Od svega ovoga upravo rastojanje od 1,5 metara može biti najspornije jer postavlja se pitanje kako posmatrač na izborima koji gleda da sve protekne u najboljem redu može sa te distance iskontrolisati člana biračkog odbora, posebno kada je riječ o brojanju glasova.

“Radna površina predviđena za brojanje glasačkih listića će se prije početka procesa brojanja očistiti i dezinfikovati sredstvom za dezinfekciju radnih površina. Član biračkog odbora koji broji glasačke listiće dužan je da svaki glasački listić podigne i pokaže ga posmatračima poštujući propisane mjere zaštite života i zdravlja svih učesnika u ovom procesu”, navodi se u ovoj instrukciji.

Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka, pita se kako će posmatrač recimo sa daljine od 1,5 metara u večernjim satima moći vidjeti šta je zaokruženo ili za koga je birač glasao.

“Bez daljeg da će se izborni proces u ovim uslovima iskomplikovati. Ima tu još dosta pitanja ne samo tokom izbornog dana. I prije izbora ima izuzetno frekventnih aktivnosti kao što je recimo obuka članova biračkih odbora. Slijedi niz neobičnosti, a kako će sve funkcionisati o tom – potom”, rekla je za “Nezavisne” Batinareva. Po njenom mišljenju, sigurno će doći do poskupljenja izbornog procesa, ali i logično do pada izlaznosti ako se uzme u obzir obaveza držanja distance i drugih stvari.

U CIK BiH pokušali smo saznati koliko će koštati sama nabavka dodatne opreme zbog pandemije virusa korona, ali ni nakon nekoliko dana “Nezavisne” nisu dobile odgovore na pitanja.

Iz razgovora sa pojedinim članovima opštinskih izbornih komisija može se zaključiti da ni u CIK-u nisu načisto ko će to sve platiti s obzirom na to da su im u nekim prvim razgovorima rekli da će oni obezbijediti rukavice i maske, a da za ostalo ne znaju.

“Ukoliko postoji ograničena količina zaštitne opreme, koju je svaki član biračkog odbora dužan nositi, predsjednik ovog odbora odredit će vrstu zaštitne opreme za članove biračkog odbora koji su u naјčešćem i direktnom kontaktu sa biračima, kao što je kontrolor reda i slično“, navodi se u pomenutoj instrukciji i dodaje da se sva biračka mjesta prije otvaranja i tokom cijelog izbornog dana moraju temeljno čistiti u redovnim intervalima, što uključuje i čišćenje unutar kabina za glasanje i stolova koji se koriste za razmjenu dokumenata i izdavanje glasačkih listića.

Kada je riječ o mjerenju temperature, instrukcijom se propisuje da je ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda dužan beskontaktno izvršiti mjerenje tjelesne temperature, a ako se ispostavi da je ona povišena – dužan je birača uputiti u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

“Predsjednik biračkog odbora ili član zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu će osigurati da se biračko mjesto provjetrava svakih 60 minuta tokom izbornog dana”, navodi se u instrukciji i dodaje da će u slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu – ona će mu biti izdata iz zaliha koje je zadužio birački odbor.

Po jednom biračkom mjestu potrebno je obezbijediti:

 • 20 rolni toalet-papira
 • 20 pari rukavica
 • 20 maski
 • 8 papirnih ubrusa
 • 3 jednokratna kombinezona
 • 3 vizira za članove biračkih odbora koji direktno rade s biračima
 • 3 sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije
 • 3 žute samoljepljive trake sa natpisom “Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara”
 • 2 sredstva za dezinfekciju ruku
 • 2 čvrsta sapuna
 • 1 beskontaktni toplomjer
 • 1 tečni sapun
 • 1 sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto
 • 1 sredstvo za dezinfekciju pultova
 • 1 kanta za odlaganje rukavica i maski te uputstva o postavljanju kante
 • 1 poster “Upozorenje na opasnost od kovida-19”
 • 1 poster “Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa kovid-19”
Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Zašto masku ne bismo smjeli držati na retrovizoru

Objavljeno

-

Od

Vanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi.

Bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku pumpu i druga mjesta. Većina nas ima maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj kompaniji DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

“Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni”, otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i.

Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju. Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na ivici vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći.

Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u saobraćaju.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH

Objavljeno

-

Od

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

“Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila”, navode iz Grada Visoko.

COVID-19: PREPORUKE O LIČNOJ ZAŠTITI - RTV VISOKO

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku”, navode.

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH | N1 BA

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

“Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana”, zaključuju iz Grada Visoko.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije