Utajila 15 miliona eura poreza: Prijeti joj zatvorska kazna

8

 

Kolumbijska pjevačica i supruga španjolskog fudbalskog reprezentativca Gerarda Piquea, Shakira, naći će se pred sudom u Madridu povodom optužbi koju je protiv nje podiglo tužilaštvo ove zemlje zbog navodne utaje blizu 15 miliona eura na ime poreza. Optužnica shakiru tereti da je u periodu od 2012. do 2014. godine utajila blizu 15 miliona dolara putem nekoliko offshore kombanija u Cnetralnoj Americi, od kojih je nekoliko kompanija registrirano na Bahamima.

Njen advokatski tim u nekoliko navrata demantirao je ove navode i na sudu iznio niz dokumenata koji potvrđuju da je pjevačica izmirila sva poreska dugovanja za navedeni period, te da je njen poreski karton čist i bez ikakvih dugovanja. Ona se nije pojavila na prethodnih nekoliko ročišta, ali će po nalogu sudije, morati doći na naredno ročište kako bi lično posvjedočila ono što su njeni advokati ranije naveli u dokaznom materijalu.

Pjevačica je ipak, nakon što joj je uručen poziv, došla na sud u pratnji advokata, ali je vješto izbjegla da odgovori na pitanja novinara da li je tačna informacija da je u datom periodu, putem 14 različitih kompanija, usjela utajiti milione eura, kao i navode da je ta suma veća od navedene.

-Dug više ne postoji, a sada će biti utvrđeno od kog trenutka Shakira mora da plaća porez u Španiji- navodi se u saopštenju njenih advokata.

Pjevačica je i prije dva mjeseca također, morala posjetiti sudske prostorije, nakon što su je optužili da je plagirala pjesmu “La Bicicleta” što je sud u nastavku procesa odbacio.