fbpx
Magazin

Uštedite struju uz pomoć ovog trika kod peglanja

U odnosu na punjenje mobilnog telefona, kuvanje kafe u električnom kuvalu ili korišćenje aparata za brijanje, peglanje troši puno električne energije, više nego što mislite.

Uzmite u obzir činjenicu da vam za 70 šolja filter kafe ili za korišćenje aparata za brijanje 2.000 puta treba jedan kilovat-čas struje. Podaci nemačke organizacije za energetsku efikasnost (HEA) ukazuju na to da se radi o polovini količine električne energije koju potrošite za pola sata korišćenja pegle na paru, piše N1.hr.

Ako želite da uštedite električnu energiju ne koristite paru kad peglate, jer vaš uređaj koristi čak 90 posto energije da bi vodu pretvorio u paru. Dobra vest je da efekat pare možete ostvariti na puno jeftiniji način. Iz HEA-e savetuju da pokušate navlažiti odevni predmet koji želite da ispeglate uz pomoć vode iz boce s sprejom.

Nemačka modna savetnica Sonja Grau predlaže da navlažite tanku pamučnu kuhinjsku krpu i njome prekrijete odevni predmet pa ga potom ispeglate. “Važno je da izaberete zaista vrlo tanku pamučnu tkaninu”, kaže Grau, dodajući kako upravo takva tkanina omogućava toplini iz pegle da dopre do odeće.

Savetuje i da ne preterate s namakanjem krpe koja ne sme biti premokra, već samo vlažna.

Vreme utrošeno na peglanje možete skratiti ili ga čak potpuno izbeći ako prethodno na pravilan način odložite odeću da se suši.

“Imajte na umu da ima puno tkanina i kombinacija materijala koje nije potrebno peglati. Jedino je važno odevni predmet izvaditi iz mašine odmah nakon pranja jer bi se u suprotnom mogao previše zgužvati”, kaže Grau.

Takođe savetuje da za sušenje odeće koristite glatke gumene sušilice za veš koje neće napraviti udubljenja u tkanini niti rastegnuti odevni predmet jer ćete onda morati ponovo da ga peglate.

Izvor: N1 Hrvatska

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci