Uspješno realizovan projekat uređenja izletišta Pješavica

67

Vodeći se poslovicom razmišljaj globalno a radi lokano članovi Udrženja Libero u sklopu svojih redovnih aktivnosti realizovali su još jedan projekat u nizu.

Kako bi stvorili adekvatan prostor u kojem će djeca, mladi i drugi moći provoditi svoje slobodno vrijeme te imati priliku da prisustvuju edukativnim radionicama koje će približiti brojne ekološke teme na vrlo zanimljiv, pristupačan, edukativan i eksperimentalan način odlučili su se za izletište Pješavica. Projekat pod nazivom „Uređenje izletišta Pješavica“ su realizovali  uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona .

Projektne aktivnosti adaptacije i uređenja su se sastojale od čišćena izletišta od smeća, uređivanje staza, popravljanja i nabavke novih klupa, ljuljački, postavljanje kanti za otpatke i druge sadržaje.

U akciju uređenja ovog izletišta   pored volontera/ki uključili su se i drugih interesne strane u Općini Kalesija sa kojima je uspostavljana saradnja (NVO, Općina Kalesija, MZ Petrovice, JKP Komunalac, osnovne škole, srednja škola) i na taj način promovisali volonterizam, aktivizam i aktivno uključivanje u očuvanje životne sredine.

Ovom prilikom apelujemo na sve građane da prilikom boravka na ovom i ostalim izletištima vode računa o očuvanju prirode i okoliša poručili su iz Udruženja LIBERO.