Povežite se sa nama

Lifestyle

Uspjeh IBU studenata: Kenan Kraković osvojio dvije prestižne stipendije

Objavljeno

-

Odlazak u inostranstvo i nastavak studija na nekom od prestižnih evropskih univerziteta predstavlja veliki izazov ali i ogromnu želju većine bh studenata. Kao student završne godine dodiplomskog studija na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch univerzitetu, Kenan Kraković je osvojio sjajnu stipendiju koja će mu omogućiti i olakšati nastavak studija u Evropi.

Želeći da osigura svoj put u nastavaku obrazovanja, Kenan je aplicirao na dva programa. Prvi je uključio DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) stipendiju, a drugi EMJMD (Erasmus Mundus Joint Degree) stipendiju. Obje stipendije su akademskog tipa, što znači da se dobijaju na osnovu akademskih uspjeha kao i poznavanja struke iz koje studenti potiču, a što se testira usmeno u toku intervjua.

Iako DAAD stipendija pokriva sve oblasti magistarskih studija i svi se mogu prijaviti, ove godine za Bosnu i Hercegovinu su bila samo 3 dostupna mjesta, od kojih je Kenan dobio jedno.  Obzirom da je Kenan ostavio sjajan utisak na oba intervjua, i dobio potvrdan odgovor za oba programa, ipak je morao donijeti vrlo tešku odluku i odabrati samo jedan program.

Uspjeh IBU studenata: Kenan Kraković osvojio dvije prestižne stipendije

Kenan je vrlo ambiciozno prihvatio EMJMD stipendiju prvenstveno jer ona pokriva sve troškove studija, iznos školarine, putovanja, troškove prakse i životne troškove. Pored toga,  EMJMD stipendija uključuje program pod nazivom “International Master in Innovative Medicine” predstavlja prestižni, integrisani, međunarodni, studijski program između tri visokoškolske ustanove: Heidelberg univerzitet, Njemačka, Uppsala univerzitet , Švedska i Groningen univerzitet, Holandija. Dodatnu vrijednost ovom programu daje činjenica da je osmišljen u pravcu tzv. translacionog istraživanja, što znači da studenti dobiju biološku pozadinu istraživanja i mogućnost laboratorijskog otkrića lijekova i finalizacije takvih projekata u nešto opipljivo i konkretno.

Obzirom da su kurikulumi obogaćeni i poduzetničkim predmetima i treninzima,  student ima priliku da se osamostali u poduzetničkom smislu i osnuje vlastitu kompaniju u području farmacije, biotehnologije i slično.

Veliko interesovanje studenata izazvao je i podatak da je program uvezan sa nekim od najvećih kompanija u području otkrića lijekova i dijagnostike, kao što su Roche ili Merck te studenti dobijaju direktnu poveznicu sa ovim kompanijama u pogledu prakse koju mogu obavljati. Osim toga, ono što program čini još posebnijim jeste da ova tri univerziteta imaju dodatne latinoameričke partner univerzitete na kojima studenti imaju pravo raditi master tezu  i istraživanje sa pokrivenim troškovima u Brazilu (Sao Paolo), Meksiku, Kolumbiji, i Čileu.

“Stipendija za ovaj program bila je vrlo selektivna i samo 12 mjesta je bilo dostupno za moj program. Ušao sam u uži izbor studenata na osnovu ocjena, motivacionog pisma, preporuka profesora, CV-a i kvaliteta istraživačkog iskustva, nakon čega je uslijedio akademski intervju na kojem sam prezentovao dva naučna rada. Mnogo sam sretan i ponosan na ovaj uspjeh jer sam upravo ja dobio svoje mjesto od 400 aplikanata iz cijelog svijeta. Izuzetno sam zahvalan svojim profesoricama Moniji Avdić te svojoj mentorici na diplomskom radu, profesorici Amini Kurtović-Kozarić koje su me podržale i ohrabrile da se prijavim na ovaj program te bile moji referenti kao akademski autoriteti. Posebno sam zahvalan  usvojenom znanju i nevjerovatnoj podršci koju sam dobijao tokom cijelog svog studija od Burch univerziteta”,  za kraj je istakao Kenan.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Ljetni osvježavajući smoothie

Objavljeno

-

Od

Sastojci

  • 1/2 nasjeckanog ananasa
  • 1 naranča
  • 1 šalica vode
  • 1 nasjeckani kivi
  • 1 banana
  • 1 žlica meda

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiješajte.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Smokve, novi brend istočne Hercegovine

Objavljeno

-

Od

Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže Ženskom centru iz Trebinja da započne uzgoj organske smokve. Centar će uspostaviti prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a ona će raditi u korist ranjivih žena.

Menadžer Ženskog centra iz Trebinja Ljiljana Čičković je kazala da to što rade predstavlja vizionarski projekat.

– Dosad je naš kraj zemlje bio poznat po vinu, medu i siru i mislimo da je došlo vrijeme da i smokve postanu brend istočne Hercegovine – dodala je Čičković.

Smokva je kultura koja nema škarta i ona ne zahtijeva preveliku pažnje tokom cijele godine. Za njen plantažni uzgoj je jako važna mikro lokacija, podoban sastav zemljišta i mediteranska klima. Čičković je navela da upravo to imaju zbog čega su Trebinje i veći dio Hercegovine pogodni za razvoj smokarstva.

– Mi ćemo uspostaviti prvu organsku plantažu smokve u BiH, i što je još važnije, ta plantaža će raditi za dobrobit žena, prvenstveno žena žrtava porodičnog nasilja – kazala je Čičković.

Ideja za pokretanje proizvodnje organske smokve rodila se 2016. godine i već tada je Ženski centar uspostavio Društvenu zadrugu Smokvica. Njene članice su deset žena i djevojaka koje su žrtve porodičnog nasilja sa malim ili nikakvim prihodima.

Čičković i njene kolege su mentori članicama zadruge. Kako bi im pomogli u resocijalizaciji i ekonomski ih osnažili, centar uključuje zadrugarke u različite poljoprivredne i ekonomske aktivnosti, a sve to u pripremi za pravu stvar, upravljanje plantažom.

Zadruga Smokvica je 2019. godine uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republike Srpske i Grada Trebinje dobila pod dugogodišnji zakup devet hektara zemljišta u blizini Trebinja. Oni će ovo zemljište, kroz nekoliko faza, pretvoriti u prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a drugi po veličini u regionu.

Trebinje: U aprilu prve sadnice smokve na najvećoj organskoj ...

– Zemljište koje smo dobili je bilo jako zahtjevno za pripremu, obraslo u gust šikaru i puno kamenja.  I baš kad smo trebali obaviti završne radove za sadnju smokve, izbila je pandemija. Morali smo odgoditi naše aktivnosti, ali nismo odustali. Umjesto proljetne sadnje, obavićemo jesenju sadnju. Do kraja novembra ove godine, posadićemo oko 700 stabala smokve na tri hektara zemlje, i to je tek početak, odnosno prva faza – navela je Čičković dodajući da će zadruga pri zapošljavanju stalnih i sezonskih radnika na farmi dati prednost ženama, te da će se profit koji farma ostvari koristiti da se pomogne ženama žrtvama nasilja, tj. zadrugarkama.

Uzgajanje organske smokve nije nešto što treba uzeti za gotovo, a oni koji se time namjeravaju baviti imaju puno toga za naučiti. Na primjer, prvih 700 stabala smokve, koja će biti posađena, stara su dvije godine. Ipak, trebaće još tri godine uzgoja na plantaži da bi se ta stabla mogla početi smatrati organskim.

– Naša farma će biti prva organska farma smokvi u BiH i mi želimo da je napravimo da bude reprezentativna. Stoga smo odlučili učiti od najboljih, a vodeći eksperti na tom polju su iz Rovinja u Hrvatskoj, gdje se uzgajaju 52 vrste smokve –  kazala je Čičković.

Uz smokve se lakše uči i pamti, pomaže kod depresije i PMS-a

Nakon dodjele zemljišta i pokretanja melioracije, u decembru 2019. godine, Ženski centar Trebinje uputio je Sweden/USAID FARMA II projektu zahtjev za dodjelu nepovratnih sredstva kojim bi finansirali odlazak na obuku o uzgoju i preradi organske smokve u Rovinju za četri predstavnika Ženskog centra i zadruge.  Dodjela sredstava je odobrena i tik pred izbijajne pandemije, u februaru 2020., četvorka je uspjela otići u Rovinj.

Sredstva su također trebala biti korištena i za organizovanje obuke u Trebinju za 20 učesnika. Tokom ove obuke, četvorka, uz podršku predavača i mentora iz Rovinja, trebala je  prenijeti svoja novostečena znanja onim koji su zainteresovani. Ova aktivnost se zbog pandemije morala odložiti, ali je ipak održana krajem juna, a mentor iz Rovinja je u njoj učestvovao putem video linka.

– Predavači sa kojima smo radili u Hrvatskoj su jako stručni, a znanje koje su oni prenijeli na sve nas će nam pomoći da uzgojimo naše autohtone sorte hercegovačkih smokava – dodala je Čičković.

Uskoro realizacija projekta podizanja plantaže smokve ...

Učesnici obuke u Trebinju su izabrani putem javnog poziva. Iako oni nisu članice udruženja Smokvica, njima će biti ponuđeno da sarađuju sa udruženjem kao kooperanti.

– Upravljanje plantažom zahtjeva dosta vremena i truda. Stablima smokve treba sedam do osam godina da se potpuno razviju i počnu davati dovoljno plodova. Kada do toga dođe, mi ćemo se posvetiti proizvodnji proizvoda od smokve sa dodanom vrijednošću i naravno diverzifikaciji proizvoda. Do tada ćemo posaditi još šest hektara, i pokušaćemo uključiti što veći broj ranjivih žena u rad na plantaži. Također ćemo pokušati  motivisati male poljoprivrednike iz Trebinja da i sami počnu sa proizvodnjom, i postanu naši kooperanti. Sve ovo će učiniti da naša vizija postane realnost, i da smokve postanu novi brend  istočne Hercegovine – zaključila je Čičković, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projekta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije