fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Uslijed problema s isporukom aviona, Lufthansa gubi ogroman novac

Nestašica aviona mogla bi koštati Lufthansu oko 500 miliona eura godišnje, a problemi s isporukama neće biti riješeni prije kraja decenije, rekao je izvršni direktor Carsten Spohr.

Lufthansa je od evropskog Airbusa i američkog Boeinga naručila 250 novih aviona kako bi modernizirala flotu, s rokovima isporuke do 2029. godine. Međutim, nijedan avion ne stiže na vrijeme, naglasio je Spohr.

Kompanija je u međuvremenu prizemljila oko 100 od 750 aviona radi održavanja odnosno povlačenja iz upotrebe.

Krajem aprila 2024. Lufthansa je objavila da u drugom tromjesečju planira povećati kapacitete na oko 92 posto pretpandemijske nivoe, skromnije no što su prvotno planirali, prenosi Hina, istaknuvši među razlozima i odgođene isporuke aviona.

Airbus je početkom sedmice snizio prognozu isporuka u ovoj godini, s 800 na oko 770 aviona, a to se nadovezalo na probleme s isporukom dijelova, prenose Financije hr.

Boeing je pak pod pojačanim regulatornim nadzorom u SAD-u zbog niza incidenata nakon prizemljenja 737 MAX-ova u martu 2019. zbog dvije teške nesreće s 346 žrtava. Avioni su potom vraćeni u promet, ali u martu 2022. srušio se Boeing 737 China Eastern Airlinesa u nesreći u kojoj je stradalo 132 ljudi.

Izvršni direktor evropskog Airbusa Guillaume Faury izjavio je sredinom martta da ne likuju zbog tehničkih problema američkog konkurenta Boeinga jer oni štete imidžu cijelog sektora.

“Ne veseli me što moj konkurent ima problema. Oni nisu dobri za industriju u cjelini. U našoj industriji kvaliteta i sigurnost glavni su prioritet”, rekao je Faury.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...