fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Uslijed previsoke inflacije Bugarska ne može u eurozonu

Prvbitno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno, nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj evropskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto.

Komisija radi na pretpostavci da će stopa inflacije ove godine biti smanjena na 3,1 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema njezinoj ekonomskoj prognozi iz maja.

Komisija je izvijestila da je Bugarska, koja se pridružila Evropskoj uniji 2007., trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom.

Zemlje koje ulaze u eurozonu, prenosi Hina, moraju ispuniti kriterije stabilnosti cijena, javnih finansija, stabilnosti kursa i dugoročnih kamatnih stopa, koje ne smiju biti više od dva postotna boda iznad stopa u najstabilnijim zemljama EU u godini prije procjene.

Bugarska centralna banka i Ministarstvo financija rekli da će zemlja ispuniti kriterij inflacije eurozone do kraja godine, prenose Financije hr.

Sve zemlje članice EU, s izuzetkom Danske, zakonski su obvezne pridružiti se eurozoni. Osim Bugarske, zemlje koje se tek trebaju pridružiti su Poljska, Rumunija, Švedska, Češka i Mađarska.

Članstvo u eurozoni moglo bi biti politički osporavano u Bugarskoj, budući da proruska i nacionalistička Stranka preporoda inzistira na referendumu o tom pitanju.

Proevropski savezi Građani za evropski razvoj Bugarske-Unija demokratskih snaga (GERB-SDS) i Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska (PP-DB) snažno su za pristupanje eurozoni.

Prijelazna vlada potvrdila je Zakon o uvođenju eura, a morat će ga usvojiti novi parlament izabran 9. juna.

U Bugarskoj se trenutno vode složeni razgovori o formiranju nove vlade.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...