fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Živinice

Grad Živinice je jedan prelijepi gradić u Tuzlanskom kantonu čije turističke destinacije možda nisu tako popularne kao u Tuzli ili Gradačcu. Svakako, Živinice imaju svoja prirodna bogatstva i historijsko nasljeđe koje nije dovoljno promovisano..

Grad Živinice su postale posjećeno mjesto, danas nude raznovrsnu ponudu za opuštanje, kafu, šoping i ukusna jela. 

BULEVAR NESIBA MALKIĆA

Bulevar Nesiba Malkića sigurno je najposjećenije mjesto u Živinicama jer se tu nalazi većina restorana i kafića a grad Živinice je nedavno dobio svoje mjesto za slikanje. U pitanju je veliki natpis “Živinice” urađen prelijepim bijelim kamenom i jednostavno vas mami da se tu slikate za društvene mreže. Ako ste se umorili od šetanja, na bulevaru se nalazi i Sebilj gdje se možete osvježiti i odmoriti.

ŽIVINIČKI PARKOVI

U neposrednoj blizini bulevara “Nesib Malkić” nalaze se i dva parka Gradski park Živinice i Gradski park “Konjuh”. U centralnom dijelu gradskog parka Živinice možete posjetiti spomenik poginulim borcima u prethodnom ratu kao i bistu narodnog heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića. U gradskom parku “Konjuh” možete uživati u prelijepim stazama u debeloj hladovini. U parku se također nalazi i street workout park, pregršt sadržaja za djecu, košarkaški, fudbalski a uskoro i teniski teren.

DŽEBARSKA DŽAMIJA

Na području Džebara, općina Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području TK, a jedna od najstarijih u BiH. Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Posredstvom Turske razvojne agencije (TIKA), Medžlisa islamske zajednice Živinice i općine Živinice u džematu Džebari je otvoren muzej u kome se nalaze najvrjedniji historijski eksponati Džebarske džamije, jedne od najstarijih u Bosni i Hercegovini, ali i eksponati kulturnog naslijeđa kako sa prostora grada Živinice tako i šire.

DRVENA DŽAMIJA U PRILUKU

Priluk je mjesto na krajnjem zapadnom dijelu grada Živinice, a poznat je po Staroj drvenoj džamiji koja se nalazi unutar harema, u tišini i hladovini hrastove šume. Unutar harema nalaze se i nišani koji svjedoče o 283 godine postojanja ovog vjerskog objekta.

Stara džamija u Priluku je, prema očuvanom natpisu izgrađena 1148. hidžretske, odnosno 1735/1736. godine po gregorijanskom kalendaru. U tom natpisu se kao graditelji ove džamije navode šejhovi – Šejh Mustafa i Šejh Hasan. 

Uz staru drvenu džamiju u selu Priluk nalazi se aktivan mezaristan sa nekoliko stotina nišana, od kojih su desetine starijih koncentirani isključivo oko stare džamije. Ovi nišani su izrađeni od kamena pješčara i vremenom su potamnjeli. Najstariji datirani nišan je iz 1768. godine što pokazuje da je ukopavanje uz džamiju počelo odmah nakon njene izgradnje.

NEKROPOLE STEĆAKA

Na području grada Živinice trenutno se nalazi od 300 do 350 stećaka na 27 lokaliteta, na jugu i istoku grada. Oni se nalaze u Đurđeviku, Bašigovcima, Repuhu, Tupkoviću, Djedinu, Džebarima…

Živiničko naselje Đurđevik poznato je po brojnim nekropolama koje krase ovo naselje. Najvrijedniji stećak nalazi se u dvorištu OŠ Đurđevik, jedini stećak koji na sebi ima bosančicom ispisan tekst i ukrašen je zanimljivim ornamentima konjanika sa kopljem. Stećak je 2001. dislociran sa nekropole “Vrpolje” i smješten je u dvorište škole.

RAJSKO JEZERO BAŠIGOVCI

Turistička destinacija «Rajsko jezero Bašigovci»  je već niz godina prepoznato kao ugodno mjesto za jednodnevni odmor i rekraciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, a među kojima prednjače posjetioci iz općina Tuzlanskog kantona. Bašigovačko jezero u narodu poznato još i kao “Rajsko jezero” je kopovskog tipa nastalo je 1984 godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini. U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal…

IZLETIŠTE TOPLICE

Termalni izvori na Topliĉkom polju u jugoistoĉnom dijelu općine Živinice stvorili su specifična jezerca i vodotok pun malih slapova koji su uz topla isparenja i plodno zemljište omogućili nastajanje jedinstvene flore i faune. Rijeka Toplica je desna pritoka rijeke Spreče a izvire ispod planinskog vrha Jasičak (689) koji ujedno predstvalja i najviši vrh jugoistočnog dijela područja Živinica. Temperatura vode varira od 18-26 °C tako da bi se zimi iznad platoa izdizali oblaci pare a u proljeće bi već u aprilu započinjala sezona kupanja dok bi na ostalim vodotocima i jezerima ta sezona počinjala krajem maja. Zbog toga je Toplica i Topličko polje od davnina bilo poznato lovište i izletište. Istočno od izletišta se nalazi stoljetna bukova šuma iznad koje je odmah nakon završetka II svj. rata izgrađen manji hotel a nešto kasnije i lovaĉki dom. 

HOTEL PRESIDENT – NAJBOLJI SMJEŠTAJ U ŽIVINICAMA UDALJEN 5 KM OD CENTRA GRADA

Hotel President se nalazi između Tuzle i Živinica na magistralnom putu. Udaljen je svega 5 kilometara od centra Živinica, savršeno je mjesto kako za smještaj, tako i za usputnu kafu, ručak ili sa druge strane poslovne sastanke, svadbe i ostale proslave. Hotel President je postao omiljeno mjesto Živiničana, kao i turista.

Ima prelijep enterijer, a unutra je jedan detalj koji svi mnogo vole. U pitanju je veliki klavir koji je odlično mjesto za fotografisanje, a nalazi se u sklopu restorana. Namještaj i cijeli prostor odišu elegancijom.

Ukupno u ponudi je 14 soba, od kojih je jedan predsjednički apartman sa  džakuzijem i dvije sobe sa hidromasažnom kadom.  A tu je sauna, masaža i bazen koji će upotpuniti vaš boravak u hotelu President u Živinicama.

Hotel President je prvi hotel sa 5 zvjezdica na području Tuzlanskog Kantona i peti hotel sa pet zvjezdica na području Federacije Bosne i Hercegovine, što je svakako zanimljiva činjenica.

CAFFE SLASTIČARNA LOKUM ŽIVINICE – NAJBOLJE MJESTO ZA KAFU, ČAJ I KOLAČE U ŽIVINICAMA

Ako se pitate gdje na kafu, onda je Lokum odlično mjesto za kafu, čaj i razne delicije. Nalazi se nešto dalje od centra grada, pored magistralnog puta. U blizni je Porto Centar, a na istoj strani ugledat ćete caffe restoran i slastičarnu Lokum

Okolo je sve staklo tako da imate neometan pogled vani. Unutrašnjost je moderna i ugodna. Na ulazu u Lokum pažnju će vam privući raznovrsni slatkiši, kolači, torte, zatim će vas oduševiti prelijepo uređen enterijer.

U Lokumu možete poručiti slatka jela poput baklave i razna turska slatka jela koja se odlično slažu uz kafu ili čaj.

 

ZA LJUBITELJE PRIRODE I RIBE

Na samo 12 kilometara od Živinica u egzotičnom prirodnom okruženju nalazi se Ribnjak Priluk – omiljena destinacija svima onima koji vole kušati kvalitetnu ribu. U ovoj oazi mira, kako ribnjak često nazivaju gosti, možete kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme. Na raspolaganju vam je ljetna i zimska bašta.

Brojni ljubitelji ribe  i ribljih specijaliteta ovdje dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Osim hrane motiv dolaska im je i želja da se udalje od gradske gužve i buke te da uživaju u tišini, kvalitetnoj hrani i miru.

Također, posjetitelji mogu pogledati i prostoriju koja obiluje starinama, a uskoro će u Ribnjaku Priluk biti izgrađena i Bosanska kuća. Iz Ribnjaka poručuju građanima koji do sada nisu bili ovdje da naprave pomak od svakodnevnice i da probaju vrhunske specijalitete. A nakon kvalitetnog obroka i odmora u ribnjaku, možete prošetati i uživati u prelijepoj prirodi, žuboru rijeke i odličnom pogledu…

 

Podržano od strane Vlade FBiH

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...