fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Doboj Istok

Doboj Istok je kao trinaesta općina Tuzlanskog kantona konstituisana 10. marta 1998. godine. Sastavljena je od pet mjesnih zajednica — Klokotnica, Brijesnica Mala, Brijesnica Velika, Stanić Rijeka i Lukavica Rijeka. Doboj Istok povezuje Tuzlanski i Zeničko-Dobojski kanton i jedno je od najgušće naseljenih područja na kantonu. Temelj privrednog i ekonomskog razvoja danas čine ugostiteljstvo, zanatstvo i trgovina.

Teritorija općine je uglavnom ruralna. Sastavljena je od pet mjesnih zajednica (Klokotnica, Brijesnica Mala, Brijesnica Velika, Stanić Rijeka, Lukavica Rijeka). Područje općine je smješteno uz desnu obalu rijeke Spreče i zahvata južne padine planine Trebave.

Turizam

Iako nema naročito razvijenih turističkih destinacija, područje općine Doboj Istok posjeduje veoma zavidne prirodne potencijale.

Jedna od turističkih atrakcija općine svakako je svojevrstan oblik “bosanskog parka”, koji se nalazi u Klokotnici i u okviru kojeg se njeguju bosanske starine, odnosno stari zanati.

U srcu Bosne, kod Doboja se nalazi Etno park “Avlija Mujkić” Klokotnica. Skoro dvadesetak godina u ovm prelijepom ambijentu ljude vraća u neka ljepša vremena. Ovdje sve miriše na Bosnu, rahatluk, merak, ljepotu….

Etno park “Avlija”, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života.

Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji. U “Avliji” se nalaze drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. U kućama kao i oko njih nalazi se mnoštvo suvenira koji oslikavaju život lokalnog stanovništva u prošlosti i predstavljaju pravu vrijednost kako za ljubitelje starina tako i za ostale posjetioce koji odluče da, barem na trenutak, pobjegnu od ubrzanog života koji nas okružuje i zarone u neke davne, zaboravljene dane.

Domaćinska porodica Mujkić, na čelu sa glavom Nisvetom, te njegovim sinom Admirom i ženskim glavama koje brinu o estetici, domaćinskim poslovima i kulinarstvu, podigli su ovozemaljski raj, u koji dolaze ljudi iz svih krajeva svijeta. Ovdje uistinu rahatluku nigdje karaja nema….”

Kroz ovaj projekat njeguju bosansku baštinu, a imaju vrijednosti koje nemaju cijene, niti su na prodaju. Oni su antikvitete godinama sakupljali, sakupljaju i dan danas, otkupljaju i spašavaju od zaborava.

 

Podržano od strane Vlade FBiH

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...