fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Uplate za prošlu godinu obaraju rekorde: Dijaspora poslala 5,7 milijardi KM

Informacija da je samo u prošloj godini bh. dijaspora u domovinu poslala iznos viši od tri godišnja budžeta Kantona Sarajevo ili nešto manji od entitetskog budžeta u RS, na najbolji način pokazuje razmjere egzodusa iz BiH, ali i potreba onih koji ostaju da žive u njoj.

Više od ulaganja

Prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini ukupne doznake iz inozemstva iznosile su rekordnih 5,26 milijardi maraka i za 307 miliona su bile veće nego u prethodnoj godini. U 2021. godini ukupne uplate iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi KM.

– Svake godine doznake dijaspore rastu i to sigurno ne zato što dijaspora šalje više sredstava, već, nažalost, zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od direktnih stranih ulaganja – kaže profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero.

Domaća ekonomija

Dodaje da iznosi koje od svojih zarada u zapadnoj Evropi i drugim dijelovima svijeta odvajaju radnici iz BiH održavaju domaću ekonomiju.

– Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će uplate vjerovatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka direktnih porodičnih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina… To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati potencijalni pad koji možemo očekivati – ističe Cero.

Kako usporiti odlazak

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama hiljada mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više i nema toliko veze s ekonomskom situacijom, koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.


(avaz.ba/ VaseaVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...