Povežite se sa nama

Lifestyle

UNTZ napredovao za 98 mjesta na Webometricsovoj rang-listi

Objavljeno

-

Univerzitet u Tuzli našao se na 3.081. mjestu Webometricsove rang-liste institucija visokog obrazovanja za prvih šest mjeseci ove godine, što je poboljšanje za 98 mjesta u odnosu na izvještaj za drugu polovicu 2019. godine. Ovaj pomak govori o povećanju naučno-istraživačkog rada i njegove vidljivosti, što su ključni kriteriji Webometricsovog rangiranja.

Na Univerzitetu u Tuzli su zadovoljni pozitivnim trendom, ali ističu da su ciljevi mnogo viši, posebno imajući u vidu da su univerziteti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu među prvih 600.

Prorektor za naučno-istraživački rad na Univerzitetu u Tuzli profesor Nermin Sarajlić ističe da je, zahvaljujući provedenim reformama, u posljednjih pet godina, u odnosu na prethodni petogodišnji period, broj citiranosti radova nastavnika ovog univerziteta povećan za dva i po puta.

-U proteklih šest mjeseci naši radovi, radovi naših nastavnika su 21 hiljadu puta citirani. To predstavlja veliki porast u odnosu na prethodni period i praktično to je rezultat ovog pomaka za 98 mjesta u odnosu na 2019. godinu – ističe prorektor Sarajlić.

Naučno-istraživački rad po kojem se mjeri svaki univerzitet u svijetu je generator razvoja, ali podrazumijeva ulaganja i određene uslove. Na Univerzitetu u Tuzli su ohrabreni jednoglasnom podrškom koju je u kantonalnoj Skupštini ovih dana dobila inicijativa za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, normativa i standarda, prijem novih asistenata te proglašenje izgradnje kampusa strateškim projektom za Tuzlanski kanton.

Sve je to dio preduslova za kvalitetnije korištenje resursa koji Univerzitet u Tuzli ima sa svojih skoro 500 nastavnika odnosno povećanje kvaliteta naučno-istraživačkog procesa.

Voditelj Centra za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli profesor Damir Zenunović kaže da u tom pravcu trebaju djelovati i Univerzitet i osnivači.

-Dakle, da se s jedne strane omoguće rasterećenje nastavnika i malo veći finansijski poticaji u naučno-istraživačkom radu, jer zaista su minorna izdvajanja za nauku u našoj zemlji u odnosu na region. To je ono što je sa strane Vlade. S naše strane je da mi unutar Univerziteta stvorimo takvo okruženje koje je poticajno za nastavnika da radi u naučno-istraživačkom procesu – ističe profesor Zenunović.

Pozitivan ambijent znači uređen sistem kvaliteta. Na Univerzitetu su već uradili pregled stanja u tom segmentu, a naredni korak je prilagođavanje akata Univerziteta istraživačima. Radi se i na pripremi strategije razvoja Univerziteta u Tuzli za naredni sedmogodišnji period, što bi trebalo doprinijeti i boljoj poziciji na svjetskim listama univerziteta.

Univerzitet u Tuzli je na Webometricsovoj listi drugi među 48 institucija visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, iza Univerziteta u Sarajevu, koji je na 1.496. poziciji.

Naredna Webometricsova lista će biti objavljena već u januaru naredne godine.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Prikupljena sredstva za kupovinu traktora povratničkoj porodici Mandžić iz Srebrenice

Objavljeno

-

Od

Akcija prikupljanja sredstava za kupovinu traktora Sabitu Mandžiću povratniku u Srebrenicu (mjesto Gladovići) uspješno je realizovana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sabit bi u narednim danima trebao dobiti traktor pogodan za rad u uslovima koji vladaju u Gladovićima, a koji će mu omogućiti da svojoj devetočlanoj porodici obezbijedi osnovne izvore prihoda.

“Hvala svima na podršci, da ne pominjen nikoga posebno, jer mnogi koji su podržali akciju su htjeli da ostanu anonimni. Dragi Bog će svima upisati akobogda u dobro djelo. Traktor bi u Gladoviće gdje živimo trebao stići u narednim danima. Krajem ove ili početkom naredne sedmice, zavisi od procedura oko novca. Sretan sam, ko ne bi bio”, poručuje Sabit Mandžić.

Ćamil Duraković koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava kaže da je akcija prikupljanja novca za kupovinu traktora uspješno realizovana.

“Bogu hvala i dobrim ljudima da smo uspijeli u našem nijetu. Ovo je poruka da dobri ljudi nikada neće nestati sa ovog svijeta. Želimo se svima koji su dali svoj doprinos od srca zahvaliti, i reći da je misija uspjela, da smo novac koji je tražen za traktor skupljen. Sabit je vidio traktor i kaparisao, i koji će u narednim danima doći u Gladoviće. Traktor košta 26 hiljada KM, tačnije 26.500 KM jer je i sam vlasnik učestvovao u akciji. Sabit će imati nešto malo više sredstava od planiranog, i za taj novac će kupiti odgovarajući priključak za traktor. Time je misija za porodicu Madžić, uz zahvalu svim ljudima dobre volje, ispunjena”, poručio je Duraković.

Podsjećamo, devetočlanoj povratničkoj porodici Mandžić je nedavno pod, još uvijek, nerazriješenim okolnostima izgorio traktor. Nakon toga, bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković pokrenuo je akciju na društvenim mrežama s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu traktora porodici Mandžić.

Sabit i Hajra Mandžić su se 2002. godine vratili u mjesto Gladoviće kod Srebrenice. Roditelji su sedmero djece, a ova mnogočlana porodica živi od poljoprivrede i stočarstva.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Iz Gračanice u Njemačku izvoz 750 tona kornišona

Objavljeno

-

Od

U saradnji sa više poljoprivrednih zadruga i oko 200 kooperanata Zemljoradnička zadruga “Gračanka” iz Gračanice u ovoj godini planira proizvesti oko 1000 tona kornišona. Ohrabruje činjenica da će na tržište Njemačke biti izvezeno 750 tona. U ovu zemlju već je izvezeno preko 300 tona vieokokvalitetnog kornišona. Sezona je dobra, pa i proizvođači zadovljno trljaju ruke i najavljuju prošrenje prozvodnje.

Na imanju porodice Mešić iz Donje Orahovice kod Gračanice ovih je dana živo. Berba kornišona je u punom jeku. Sa oko 1.500 metara kvadratnih ove godine planiraju ubrati oko 15 tona kornišona.

“Dobro ide. Berba je dobra. (Plaćanje uredno? Op.a.) Jest. Sve je u redu”, kaže nam Asmira Mešić, kooperant iz Donje Orahovice kod Gračanice.

Nije uvijek bilo tako, kažu Mešići.

“I prije sam se ja bavio, pa nema isporuke. Više goveda pojedu nego insani. (Sad je to bolje? Op.a.) Sad je bolje. Sad imamo otkup”, rekao je Hazim Mešić kooperant iz Donje Orahovice kod Gračanice.

“Ranije smo radili i sijali, ali nismo imali kuda isporučivati. Tako smo prekinuli. (A, sad? Op.a.) A, sad imamo gdje isporuku i još bi više radili nego što radimo kada imamo gdje isporučivati”, smatra Jasmina Mešić, kooperant iz Donje Orahovice kod Gračanice.

Sadni materijal, zaštitna i ostala sredstva,  uz stalni stručni nadzor i transport do hladnjače,  osigurava zadruga.

“Sav krastavac odavde ide direktno u hladnjaču gdje se kalibrira i šalje, najvećim dijelom za Njemačku gdje smo do sada poslali preko 300 tona, a 100 tona je otišlo u ove naše ovdje bliže preradjivačke kapacitete”, priča nam Sabahudin Avdić, organizator biljne proizvodnje u ZZ Gračanka, Gračanica.

Plan je da se u ovoj godini proizvede hilajdu tona kvalitetnog kornišona.

“Mi smo planirali ove godine da izvezemo 750 tona, a ostalo mi uvijek plasiramo na domaće tržište”, kazao je Refik Ahmuljić, direktor ZZ Gračanka, Gračanica.

A, računica je jasna. Ove godine prosječno će se sa jednog dunuma ubrati oko osam tona kornišona. Oko 70 posto je prva klasa s otkupnom cijenom od 1,5 maraka po kilogramu.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije