Ulje žutog noćurka kao prirodno rješenje za menstrualne bolove

8

Biti žena 21. veka nije nimalo lako. Pored toga što se od nas očekuje da budemo dobre supruge, požrtvovane majke, očekuje se i da smo uspešna kako u svojoj kući tako i na poslu. Očekuje se da moramo voditi računa o svom izgledu, kući, porodici i karijeri, ali i da moramo biti vedre, nasmijane i spremne na svaki dnevni izazov koji moderan način života nosi sa sobom.

Da li je to moguće i da li je uopšte neophodno biti savršena i ispunjavati očekivanja drugih, suvišno je govoriti. Važno je da se svaka od nas trudi da pruži najbolje od sebe, i prije svega, da bude zadovoljna sobom i svojim životom.

Međutim, znamo da je sve to mnogo teže kada nastupe “oni dani” kao i sam PMS, kada je kod većine žena prisutna razdražljivost, nervoza, slaba koncentacija kao i sniženi prag tolerancije. Pored toga što su sklone prekomernom unosu slatkiša, žene se sa ovim problemom bore na različite načine. Mnoge se upute ka apoteci u potazi za lijekom koji će ublažiti bolove i učiniti život lakšim tih dana, a neke su sklone da trpe bol i sve prateće negativne efekte.

Žuti noćurak
Žuti noćurak je biljka žute boje, koju su još Indijanci koristili u 17. vijeku za iscjeljivanje rana i ostalih promjena na koži. U njemu se nalazi prirodni izvor gama-linoleinske kiseline (GLA). GLA je omega-6 masna kiselina koju je neophodno unositi ishranom. Na taj način sprečavaju se upalni procesi u organizmu. Važno je reći da GLA nema nikakvih neželjenjih dejstava po organizam.

Primjena ulja žutog noćurka
Pored toga što se koristi za smanjenje tegoba u PMS-u, nije na odmet reći da se ulje žutog noćurka koristi i u sljedećim stanjima:

alkoholizmu
gladovanju
dijabetesu
virusnim infekcijama
kardio-vaskularnim oboljenjima

Na osnovu toga koji problem od navedenih treba tretirati može se naći u vidu ulja, kapsula sa uljem žutog noćurka, u vidu krema, masti i melema za kožu. Efekat korišćenja žutog noćurka je vidljiv nakon 2-3 mjeseca korišćenja.

Nije na odmet napomenuti da ulje žutog noćurka čisti krv, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkulaciju i samim tim sprečava zgrušavanje krvi.

Kako ulje žutog noćurka utiče na organizam
Ovo ulje je najbogatiji prirodni izvor biološki aktivnog vitamina F koji obezbjeđuje esencijalne masne kiseline koje su zadužene za proizvodnju hormona- prostaglandina. Upravo ovaj hormon kontroliše menstrualni ciklus jer reguliše hormonski balans i osnovne fiziološke potrebe kod žena. Uzimanje kapsula sa uljem žutog noćurka praktikuje se najčešće tako što se uzimaju 2-3 kapsule dnevno uz obrok, u danima pred i za vreijme menstrualnog ciklusa. Ovaj proizvod je namijenjen kao dodatak ishrani sa pozitivnim djelovanjem na CNS (centralni nervni sistem). Pomaže ženama i u menopauzi. U tom slučaju se koristi kao prirodna terapija u zamjenu za hormonalnu.

Čaj od žutog noćurka
Ukoliko ste ljubitelj čajeva, onda možete sebi pripremiti čaj od žutog noćurka tako što ćete usitniti suhe listove žutog noćurka i preliti sa 2,5 dl proključale vode. Možete ga piti 2-3x dnevno.