fbpx
Vijesti

Ukrajinci objavili poziv koji navodno dokazuje da su Rusi odgovorni za rušenje brane

Ukrajinska obavještajna služba (SBU) danas je objavila da je presrela telefonski poziv koji, kako tvrde, dokazuje da su ruske snage digle u zrak branu Nova Kahovka i pripadajući hidroelektranu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson i tako izazvale velike poplave.

Ukrajinski obavještajci danas su na društvenim mrežama objavili audio isječak razgovora koji traje oko minutu i pol. Na snimci se, tvrdi SBU, čuj razgovor dva pripadnika ruske vojske.

– Nisu oni (Ukrajinci, op.a.) tukli po brani. To je bila naša grupa za diverzije. Htjeli su ih uplašiti oštećivanjem brane, ali stvari nisu krenule po planu i ispalo je da je šteta puno veća nego što se planiralo, govori jedan od sugovornika.

Ove informacije nisu neovisno provjerene.

Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za uništenje brane. Ukrajinci tvrde da su Rusi raznijeli branu aktiviranjem eksploziva u unutrašnjosti brane, dok Rusi tvrde da je brana uništena ukrajinskim granatiranjem.

Novinska agencija Associated Press jučer je pak objavila da je detaljno pregledala snimke ostataka brane nakon uništenja te zaključila da nema tragova granatiranja.

Analitičari smatraju da je uništenje brane postavljanjem eksploziva u unutrašnjost puno vjerovatniji scenarij, čemu doprinosi i podatak da je brana prije uništenja bila potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima