fbpx
Magazin

Ukoliko imate česte migrene, verovatno imate i ove promene u mozgu

Migrene su veliki zdravstveni problem za mnoge ljude, a naučnici sada možda imaju objašnjenje zašto do njih dolazi. Naime, zahvaljujući magnetnoj rezonanci, oni su otkrili da su perivaskularni prostori, odnosno područja ispunjena tečnošću koja okružuju krvne sudove u mozgu, znatno uvećana kod pacijenata sa hroničnim ili epizodnim migrenama, za razliku od onih koji nemaju ovaj problem.

Iako se još ne zna kako su ova povećanja povezana sa migrenama, ovo bi moglo otvoriti novi pravac za buduća istraživanja ovog neprijatnog i bolnog stanja, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

„Kod osoba sa hroničnom i epizodičnom migrenom dolazi do značajnih promena u perivaskularnim prostorima moždanog regiona. Ovo je prvi put da je tako nešto primećeno”, rekao je doktor Vilson Ksu sa Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu.

Misterija migrene

Migrene mogu biti pravi pakao. Osim nepodnošljive glavobolje, mogu izazvati vrtoglavicu, oštećenje vida, fotosenzitivnost i mučninu. Za sada se ne zna šta uzrokuje migrene i ne postoji lek koji ih može potpuno zaustaviti. S obzirom da ovo stanje pogađa otprilike 10 odsto svetske populacije, pronalaženje njegovog uzroka moglo bi olakšati živote miliona ljudi.

Ksu i njegove kolege proučavali su perivaskularne prostore u centralnom delu bele materije mozga (centrum semiovale) neposredno ispod moždane kore. Nismo u potpunosti upoznati sa funkcijama ovih prostora, ali znamo da oni igraju ulogu u drenaži tečnosti i da njihovo povećanje može biti simptom većeg problema.

“Perivaskularni prostori su deo sistema za čišćenje tečnosti mozga. Ako razumemo kako utiču na migrenu, možda ćemo bolje razumeti složenost ovog stanja”, smatra Sju.

7T MRI tehnologija

On i njegove kolege su pregledali 20 pacijenata starosti od 25 do 60 godina sa migrenom: 10 sa hroničnom migrenom i 10 sa epizodičnom migrenom. Tokom istraživanja isključili su sve ispitanike sa kognitivnim oštećenjem, klaustrofobijom, tumorom na mozgu i one koji su prethodno bili podvrgnuti operaciji mozga. Kao kontrolnu grupu uzeli su 5 zdravih pacijenata koji ne boluju od migrene.

Zatim su izvršili opsežna MR skeniranja sa 7T mašinama; većina bolnica ima one sa snagom do 3T. Snimci su pokazali da su perivaskularni prostori u centrum semiovale kod pacijenata sa migrenom značajno povećani u odnosu na kontrolnu grupu.

„Pošto 7T MRI može da snimi slike mozga sa mnogo višom rezolucijom i boljim kvalitetom od drugih tipova MRI, može otkriti mnogo manje promene koje se javljaju u moždanom tkivu nakon migrene“, objasnio je Ksu.

Lezije bele materije

Naučnici su takođe otkrili razliku u distribuciji lezija poznatih kao hiperintenzitet bele materije kod pacijenata sa migrenom.

Nije bilo razlike u učestalosti ovih lezija između pacijenata sa migrenom i kontrolne grupe, ali su dublje lezije primećene kod pacijenata koji pate od migrene. Stručnjaci stoga veruju da bi širenje perivaskularnih prostora moglo da izazove razvoj više lezija bele materije.

Iako veza između proširenih perivaskularnih prostora i migrene za sada nije sasvim jasna, rezultati ovog istraživanja sugerišu da migrena dolazi sa problemom „odliva mozga“, odnosno sistema odgovornog za čišćenje otpadnih materija u mozgu i nervni sistem, koji koristi perivaskularne kanale za transport.

Izvor: Index.hr

Naslovna fotografija: RSNA

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci