Povežite se sa nama

Vijesti

Udruženje Energis okupilo tim eksperata iz BiH za primjenu savremenih rješenja

Objavljeno

-

Sve veća upotreba savremenih rješenja u Bosni i Hercegovini koji mogu komuniciraju između sebe putem različitih uređaja, omogućila je stvaranje značajnih temelja za tehnološki razvoj zemlje.

Upotreba savremenih tehnoloških rješenja jednim dijelom se ogleda i kroz korištenje pametnih mobilnih telefona.

Telefon nose svagdje sa sobom, koriste ga za veliki broj svakodnevnih zadataka i interakciju sa drugim pametnim uređajima i aplikacijama.

Takođe, određeni broj kompanija koristi savremena tehnološka rješenja za inovativno upravljanje poslovnim procesima koji su široko rasprostranjeni, a sve u cilju dobijana tačnih i preciznih podataka za uspješnost poslovanja uz velike uštede troškova.

Kako bi se došlo do odgovora o mogućnostima i načinima primjene savremenih tehnoloških rješenja u brojnim oblastima, Udruženje Energis okupilo je domaći tim eksperata iz Bosne i Hercegovine koji će u periodu od šest mjeseca, u 11 gradova, prezentovati načine i mogućnosti primjene savremenih rješenja za poboljšanje života građana, opština, gradova, sela, ali i brojnih drugih sfera od interesa za čovječanstvo u okviru projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH”, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Udruženje Energis okupilo tim eksperata iz BiH za primjenu savremenih rješenja

“Danas smo u Zenici razgovarali o značaju primjene savremenih tehnoloških rješenja i značaju stvaranja partnerstava kao mehanizma u finansiranju održivih razvojnih projekata u Bosni i Hercegovni. Takođe, potpisali smo sporazum o saradnji sa kompanijom LANACO i kompanijom Westport kako bi udruženim snagama gradovima ponudili niz inovativnih tehnoloških rješenja za poboljšanje kvaliteta života i poslovanja, a sve uz visok nivo odgovornosti prema energetskoj efikasnosti”, poručio je Hamdija Mujezin, Direktor Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis.

Zbog niskih troškova primjene savremenih tehnoloških rješenja, sada je moguće nadzirati i upravljati aktivnostima koje su ranije bile nedostupne.

Finansijski aspekt je najbolja prednost, jer se troškovi  mogu značajno smanjiti i optimiziovati.

“Savemene tehnologije su šansa za privredu BiH, budući da smo mi zemlja sa tradicijom industrijske proizvodnje, posjedujemo stručan i obučen kadar sa velikim iskustvo, koji uz veoma mala ulaganja može značajno učestvovati u proizvodnji komponenti, dijelova i gotovih proizvoda opreme koje savremena industrija nosi.”, poručio je Armin Hodžić, kordinator projekta Razvoj automobilske industrije Gospodarske Komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Sudeći po utiscima održanog skupa predstavnika brojnih organizacija, Bosna i Hercegovina ima znanje, resurse i rješenja koja nude osnove za stvaranje održivog razvoja, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.
Sponzori projekta: Lanaco Company, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Zašto masku ne bismo smjeli držati na retrovizoru

Objavljeno

-

Od

Vanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi.

Bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku pumpu i druga mjesta. Većina nas ima maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj kompaniji DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

“Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni”, otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i.

Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju. Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na ivici vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći.

Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u saobraćaju.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH

Objavljeno

-

Od

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

“Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila”, navode iz Grada Visoko.

COVID-19: PREPORUKE O LIČNOJ ZAŠTITI - RTV VISOKO

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku”, navode.

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH | N1 BA

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

“Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana”, zaključuju iz Grada Visoko.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije