fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Velikoj Britaniji “Maršom mira” počelo obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici

U Velikoj Britaniji je Maršom mira u gradu Guildfordu, nadomak Londona, otpočelo obilježavanje 29. godišnjice sjećanja na najkrvaviji zločin na tlu Evrope od drugog svjetskog rata, saopćili su organizatori.

Velik broja članova bosanskohercegovačke dijaspore odazvao se na poziv Muje Delića te njegove porodice i prijatelja da kroz dvosatnu šetnju i progodnim programom odaju počast svim žrtvama srebreničkog genocida.

Tokom šetnje Mujo je učesnicima prezentirao kako je izgledao proboj u cilju da stignu do slobodne teritorije. Govorio je o njegovom preživljavanju, gubitku porodice kao i svih koje je poznavao, načinu na koji su preživljavali najteža ranjavanja i nošenju ranjenika u teškim uslovima.

 

Probudit ćete se bez proširenih vena ako učinite ovo prije spavanja !
Sponsored by MonadPlug
Na kraju višesatnog marširanja održan je čas historije. Fokus je bio na omladini.

Alen Suljić je imao devet godina tokom geonocida u Srebrenici. Prisutnima je opisao kako je sa majkom i dva brata preživio Potočare gdje je svojim očima vidi šta četnici rade nedužnom narodu i kako se ljudi iz očaja vješaju. Bježali su od zločinaca u namjeri da dođu do slobodne teritorije. U tom maršu smrti Alen je izgubio oca.

Zijad Fajković iz Bosanske Gradiške imao je dvanaest godina kada su mu komšije Srbi odveli oca i amidže 1992 godine. I nakon trideset dvije godine nisu pronađeni tako da ni sada ne zna da li su živi. Ispričao je kako je sa majkom i sestrom kao dvanaestogodišnjak preko Hrvatske i Slovenije došao u Veliku Britaniju.

Meho Jakupović je ispričao strahote koje je preživio u srpskim logorima u Bosanskoj krajini, a Fahra Jamaković, Sarajka sa privremenom adresom u Londonu pročitala je dvije poeme o Srebrenici. Samir Mehmedović je pročitao priču o sinu i majci, pod emotivnim nazivom “Nisam te poljubio, majko”.

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...