fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U TK keramičari traženiji od diplomiranih ekonomista – Biznis.ba

Učenici su se prijavili za zanimanja zidar, keramičar, vodinstaleter, kuhar i tapetar. Zanimljivo je da je ove godine bilo interesanata za zanate pa tako su upisana 24 keramičara u prvi razred Srednje građevinsko-geodetske škole. Jedan od njih je Ermin Joldić. On će dobiti 1.170 KM stipendije, odnosno, 130 KM mjesečno narednih devet mjeseci.

“U tom zanimanju vidim sebe u budućnosti i želim podstaknuti omladinu da upišu taj zanat. Voli bih opravdati tu stipendiju koju sam dobio, a opravdat ću je svojim ocjenama i svojim uspjehom”, rekao je ovaj srednjoškolac. Njegov školski drug, Zein Jusufović, također, dobitnik stipendije, za zanat keramičar odlučio se jer je to traženo zanimanje.

“To je traženo u našoj državi. Fali puno keramičara. Vidim sebe u budućnosti kao dobrog i pouzdanog  keramičara. Stipendiju ću iskorisiti za kupovinu alata za praksu i pribor općenito za školu”, kazao je on.

Za ove namjene iz budžeta TK izdvojeno je oko 60.000 KM. Plan je za učenike viših razreda, a koji su upisali jedno od deset ponuđenih deficitarnih zanimanja, obezbijediti plaćenu praksu kod zainteresiranih poslodavaca, a koja uključuje i finansiranje  koje uključuje i plaćeno zdravstveno i penziono osiguranje.

“Radimo na propisu, zajedno s međunarodnim partnerima, da osiguramo plaćenu praksu za učenike drugog i trećeg razreda koji rade van škole. Pri kraju smo s tim propisom i imamo konsenzus s poslodavcima, koji su zainteresirani da zaživi taj program. Već ranije smo osigurali zdravstveno i penziono osiguranje za učenike koji idu na praksu van škole. Sa stipendijama koje dodjeljujemo za prve razrede, trebali bi imati kvalitetno zaokružen sistem stručnog obrazovanja”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ipak, uprkos značajnoj stipendiji za srednjoškolsko obrazovanje, niko se nije odlučio da se školuje za tesara, armirača, molera, rukovaoca građevinskih pretovarnih mašina, poslastičara i rukovaoca rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Po podacima Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona ukupno je 68.000 nezaposlenih osoba u ovom kantonu, najviše je prodavača i ekonomista, a najmanje upravo zanatlija, poput keramičara, tesara i molera.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...