Connect with us

Zanimljivosti

U Sibiru izmjereno skoro 48 stepeni Celzijusa

Objavljeno

na

Prije nekoliko dana je na tlu Sibira izmjereno nevjerojatnih 48 stepeni Celzijusa.

Dva evropska satelita su 20. juna na području arktičkog Sibira izmjerila temperaturu od 118 Farenhajta, odnosno 47.7 stepeni Celzijusa stupnjeva.

Radi se o temperaturi tla tako da nije riječ o temperaturnom rekordu. Temperatura zraka na tom području tada je iznosila oko 30 stepeni.

Unatoč tome, to je još uvijek neobično visoka temperatura za Arktički krug te bi ovakve vrućine mogle pospješiti daljnje otapanje vječnog leda i ubrzati klimatske promjene. Naime, led spriječava da spremnici stakleničkih plinova ponovno dođu u atmosferu, piše Live Science.

EU sateliti „Copernicus Sentinal-3A“ i 3B zabilježili su ove visoke temperature tokom toplinskog vala koji je pogodio veći dio Sibira. Ove vrućine ukazuju na mogućnost užarenog početka ljeta, nakon proljeća za kojeg je u Sibiru zabilježeno na stotine šumskih požara.

Mnogi od ovih proljetnih požara bili su takozvani “zombi požari” jer se zapravo radilo o nanovo pokrenutim ostacima šumskih požara koji su planuli prethodnog ljeta i koji nikada nisu bili u potpunosti ugašeni.

Zombi požari mjesecima su tinjali „hraneći“ se tresetom bogatim ugljikom koji se nalazio ispod ledene površine. Kada se snijeg otopio na proljeće, požari su se ponovno razbuktali.

Prije godinu, 20. juna 2020., na istom području Sibira zabilježena je rekordna temperatura zraka za to razdoblje – 38 stepeni. Već godinama prosječne temperature na Arktiku rastu brže nego bilo gdje na svijetu, a najveći razlog tome je otapanje morskog leda zbog globalnog zatopljenja.

Oglašavanje

Zanimljivosti

Neobičan prizor u Konjicu: Golfa 2 vozili u kombiju

Objavljeno

na

Od

Neobičan prizor snimljen je u blizini Konjica, a zabilježen je i kamerom vozača.

Naime, na dijelu magistralne ceste koja prolazi kroz Konjic snimljen je kombi koji prevozi legendarnog Golfa 2.

Golf je nekim ”čudom” uspio stati u stražnji dio kombija, piše portal Centralna.ba, kojem su čitatelji poslali ovu fotografiju.

Ovakav vid transporta svakako nije u skladu sa propisima.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Najskuplji hamburger na svijetu prodan za 5.000 eura

Objavljeno

na

Od

Restorani širom svijeta su tokom pandemije kovida 19 prošli kroz prilično težak period, ali to nije spriječilo nizozemskog kuhara Roberta Jan de Vena da napravi najskuplji hamburger na svijetu nazvan “Zlatni dječak”.

Nazvao ga je tako s razlogom, s obzirom na to da u njemu ima i zlatnih listića, šafrana, čuvene Vagju govedine, kavijara i još sijaset drugih đakonija koje su doprinijele tome da ova njegova kulinarska kreacija postane najskuplji hamburger na svijetu.

Dosadašnji rekord je držao restoran u Oregonu u Sjedinjenim Državama koji je 2011. godine proizveo hamburger čija je cijena iznosila 5.000 dolara (4.200 eura), ali je bio težak 352, 44 kilograma.

“Zlatni dječak” u sebi sadrži između ostalog – Beluga kavijar, kraljevsku krabu, špansku šunku Paleta Iberiko, bijele tartufe i engleski čedar sir.

Tu je i umak od pržene ribe pripremljen sa najskupljom vrstom kafe na svijetu Kopi-luvak.

Ni tijesto za zemičku nije sasvim obično već je prirpemljeno sa šampanjcem Dom Perignon i obavijeno zlatnim listićima.

Namjere Roberta Jan de Vena nisu bile samo da se promoviše i ostvari svoj davnašnji san i postane rekorder. Najskuplji burger na svijetu je kupljen za pet hiljada eura, ali je celokupan prihod doniran nevladinoj organizaciji koja pomaže bankama hrane u Nizozemskoj.

– Donacija od 5.000 eura pomoći će dobrotvornim organizacijama da kupe skoro hiljadu obroka za ljude kojima je to potrebno – nada se De Ven.

Nastavite čitati

Najčitanije