fbpx
Biznis

U Sarajevu održana konferencija ‘Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada’

Konferencija o temi „Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada“ okupila je danas u sarajevskoj Vijećnici više od 250 lidera iz vodećih finansijskih i bankarskih institucija u regionu, predstavnike Evropske komisije, KfW razvojne banke i Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Konferenciju, posvećenu utjecaju ESG (Environmental, Social, and Governance – okruženje, društvo, upravljanje) inicijativa na Zapadnom Balkanu, te istraživanju budućnosti održivih finansija organizovao je Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Elvira Lefitng, direktorica Finance in Motion, jednog od vodećih svjetskih impakt fondova koji savjetuje EFSE, izjavila je da učesnici konferencije diskutuju o važnoj temi održivosti i održivog finansiranja.

– Društveno odgovorno poslovanje je bitna tema i važno je danas skrenuti pažnju na važnost održive agende i na sve izazove sa kojima  se susreću kompanije i banke – dodala je Lefitng.

ESG proizvodi, kako je istaknuto, podrazumijevaju veći nivo društveno odgovornog djelovanja, a sve sa ciljem očuvanja i unaprijeđenja različitih aspekata društva radi obezbjeđenja bolje i sigurnije budućnosti. S obzirom da se sve više budi svijest o okruženju, okolini, zaštiti prirode, o važnosti društva i važnosti zaposlenika, ulaganje u ESG proizvode postaje sve popularnije u svijetu.

Učesnike konferencije među ostalim pozdravio je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)  Senad Softić koji je rekao da CBBiH nastavlja svoje napore u poboljšanju financijskog obrazovanja i inkluzivnog rada zajedno s OECD-om i Svjetskom bankom.

–  Svjesni smo da financijsko tržište, globalni financijski trendovi i klimatske promjene zahtijevaju nove pristupe proizvodima i uslugama. U pružanju inovativnih financijskih usluga na dnevnom su redu nova pitanja: održivo financiranje, zelene financije i suvremene tehnologije – rekao je Softić.

Naglasio je da razvoj finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini treba osigurati inovativne prakse s većim društvenim i ekonomskim učinkom. CBBiH, kako je naglasio, odlučna je da unaprijedi interne standarde, pravila i procedure u smislu održivosti ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG).

Direktorica Ureda za održivo poslovanje Hrvatske poštanske banke Nikolina Kolarić je izjavila da je važno da ESG bude prepoznat kao transformacijsko putovanje kroz upravljanje, strategiju, risk menadžment, transparentnost…

Tokom konferencije se diskutovalo o  integrisanim pristupima upravljanju ESG-om i regulativama koje se razvijaju, kao i izazovima ESG-a za mala i srednja preduzeća.

(Vijesti.ba / FENA)

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima