fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U pripremi je brza cesta koja će Sarajevo povezati s još jednim gradom

Predstavnik “Autoputeva Republike Srpske” Aleksandar Đuraš ocijenio je nakon radnog sastanka o brzom putu Sokolac – Bijeljina, na kome su učestvovali predstavnici ove firme, kineske kompanije koja je uključena u izradu idejnog projekta, te opština Sokolac, Han Pijesak i Pale – da je projekat od strateškog značaja za ovaj dio zemlje i sve opštine kroz koje put prolazi.

Ovaj put išao bi do Pala, što znači da bi praktično povezao Sarajevo sa Bijeljinom, a time bi predstavljao najbržu vezu ka Srbiji.

Đuraš je jučer novinarima rekao da je do sada odrađen generalni projekat, te da se sada ide u detaljniju razradu saradnje lokalnih zajednica, kako bi projekat bio što efikasnije realizovan.

– Rok za izradu ovog dokumenta je 18 mjeseci od dana potpisivanja, a prije nekih dva mjeseca potpisan je ugovor – istakao je Đuraš.

Za načelnika opštine Pale Boška Jugovića veoma je bitno da su predstavnici opština prisustvovali prezentaciji idejnog rješenja koje će dalje biti u razradi za izgradnju brzog puta Bijeljina – Sokolac, koja se dalje nastavlja prema Palama.

On je izrazio uvjerenje da će projektant uvažiti sve ono što je bitno za stanovništvo lokalnih zajednica.

– Kada je riječ o Palama, bitna je, prije svega, blizina Sarajeva i Goražda i potreba da se veže ovaj dio Republike Srpske prema istoku, odnosno Srbiji, Ustiprači, Vardištu i dalje – istakao je Jugović.

On je uvjeren da će opština Pale imati dodatne komunikacije, uvažavajući postojeći magistralni put, brzu cestu i sve ono što Palama kao turističkoj destinaciji ide naruku.

Imamo dovoljno vremena, kako kaže, da reagujemo ukoliko treba i da svi ponudimo najkvalitetnije i najbolje rješenje koje će projektant dalje razraditi i koje će sigurno služiti na korist Republici Srpskoj, Sarajevsko-romanijskoj regiji i svima koji žive na ovim prostorima prema Bijeljini i dalje prema Srbiji.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da su učesnici radnog dogovora upoznati o glavnom projektu brzog puta Bijeljina – Sokolac, odnosno koridora kuda će voditi nova trasa, sa kojom su u ovoj opštini saglasni.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu lokalna uprava će na javni uvid staviti snimke terena, kako bi se građani upoznali kuda će ići trasa.

Bjelica je naveo da trasa brzog puta prema Sokocu skreće u selu Košutica preko Luburić polja prema Brejakovićima, zatim tunelom dužine oko 800 metara, a potom od petlje kod Podromanije, vodi prema selu Bogovići i Podvitezu do Pala, uključujući se na ostale puteve.

– Za nas je od strateškog interesa i životno pitanje rješavanje brzih puteva da ne bi ostali odsječeni od razvojnog procesa i izgradnje ovakvih savremenih saobraćajnica – naglasio je Bjelica.

Bjelica je naglasio da nadležno odjeljenje opštine Sokolac radi na pripremi dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta, prenio je Info Centar Sokolac.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...