fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

U okviru selekcije Smart DOC na ovogodišnjem festivalu AJB DOC prikazana dva filma (VIDEO)

U okviru selekcije dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) Smart Doc danas su prikazana dva filma “Selo je moje” autora Jasmina Brutusa i “Kockar nikad ne gubi” autorice Marije Stanojević.

Film “Selo je moje” donosi priču o jednoj obitelji koja živi u selu Zvirnjača u općini Kupres, smještena je između Tomislavgrada i općine Prozor – Rama. Ovo selo, nekada puno života i užurbanosti, danas je gotovo prazno. Starosjedioci su otišli u inozemstvo u potrazi za boljim životom.

Usred tog pustog kraja stanuje Marijan Jonjić sa suprugom, troje djece i impresivnim stadom od više od 450 ovaca. Upravo im to stado osigurava egzistenciju u selu koje su mnogi napustili.

Autor dokumentaraca Jasmin Brutus rekao je uoči projekcije da je film nastao kao rezultat treninga koji je pohađao na prošlogodišnjem AJB DOC festivalu iu potpunosti je snimljen na mobitelu.

– Odlučio sam snimiti ovaj film jer je selo prazno, a Marijan i njegova obitelj jedini su koji tu žive dok su ostali davno odselili u druge zemlje. Htio sam pokazati kako jedan čovjek može napraviti život u takvom okruženju – kazao je Brut.

Autorica Marija Stanojević predstavila je danas film “Kockar nikad ne gubi” koji donosi priču o kockarima koji dane provode u kladionicama gdje su ekranizirani preko cijelog zida kako bi se istovremeno pratilo više utakmica, ali i rezultati klađenja.

Kockarnice su i izvana i iznutra pretrpane svijetlećim znakovima koji mame prolaznike da uđu i ostanu što duže za aparatima. Film prati četiri muškarca različite dobi, karaktera i načina života koji priznaju što se njih privlači u takva mjesta.

– Nisam htjela u ovu temu da krenem s nekim osuđivanjem, nisam htjela da poslušam savjete da pričam s psihijatrima jer mislim da bi to prije svega odbile kocke koje bi željele pričati o ovoj temi – kazala je uoči projekcije Stanojević.

Željela je napraviti film koji će biti saosjećajan s njima kako bi doznala šta je to što njih privlači, a ono što je otkrila da se mnogo ljudi bavi kockanjem koji u isto vrijeme ne misli da je to problem.

– Možemo vidjeti da postoji problem koji ako malo izmakne kontroli i ako nemate obitelj koja to ograničava, vrlo lako kockar može biti gospodin koji može biti stariji od 70 godina koji na tim mjestima provodi po cijeli dan – navela je autorica.

Naziv Smart Doc selekcija je Festivala na kojem su mladi autori pohađali treninge na kojima su učili kako se odlični filmovi mogu snimiti mobilnim telefonom ili biti emitirani na televiziji.

Iako profesionalne filmske kamere vjerojatno nikada neće u potpunosti biti zamijenjene, činjenica je da im pametni telefoni postaju ozbiljna alternativa. Zbog praktičnosti, ali i sve bolje kvalitete njihovih kamera, u svijetu kinematografije raste broj filmova snimljenih pametnim telefonom.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...